Бугарија со нови правила – по добивање бугарски пасош ќе мора да се согласите на …

admin22

Од вкупно 17.739 лица кои побарале бугарско джавјанство периодот од мај 2017 до мај 2018 година, дури 10.000 се Македонци. Оваа бројка од собраниската говорница ја објави министерката за правда Цецка Цачева, одговарајки на критиките на опозицијата која бара нови правила во пасошката политика.

Социјалистите бараат гаранции лицата кои ќе добијат бугарски пасош да ги плакаат даноците и останатите давачки со што ќе покажат дека се лојални граѓани на новата татковина.

Освен од Македонија, голем дел од барателите на бугарските пасоши се од Украина, Албанија , Србија и Молдавија.

Министерката за правда Цачева соопштил дека за една година биле одобрени 9.848 апликации, а одбиени се 895.

Бугарската министерка за правда Цецка Цачева изјави дека на повеќе од 895 лица им е откажано издавањето уверение за бугарско потекло во последните година дена, коментирајќи ја акцијата на бугарското специјално обвинителство.

Loading...

Министерката Цачева вели дека фактот што има толку откажувања на уверенија за бугарско потекло потврдува дека има проблеми во Агенцијата за Бугарите во странство и најави измени на Законот за бугарско државјанство.

Харалампиев на оваа позиција бил предложен од бугарската партија ВМРО на Красимир Каракачанов. Обвинетиот Харалампиев е и лидер на граѓанското движење „БГ патриот”.

loading...

Пред неколку години во медиумите се појави фотографија на претседателот на Државната агенцијата за Бугарите во странство Петар Харалампиев со маица со натпис „Вермахт“ (Wehrmacht) – името на вооружените сили на нацистичка Германија во времето на Адолф Хитлер. Тогаш Харалампиев беше заштитен од лидерот на ВМРО Красимир Каракачанов.

loading...
Loading...
Next Post

Во петок е голем празник: Ова не заборавaјте да го земете од црква

Во петок се празнува Свети Трифун. Тој е заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата и така се стекна со огромна слава. Именден празнуваат: Трифун, Трајан, Трајанка, […]