ЧУДНА ВЕСТ: Грицкајте си ги ноктите – корисно е!

admin22

Сите сме слушнале како деца (па дури и возрасни) дека грицкњето на нокти е опасна и грда навика. Научно, оваа штетна навика се нарекува онихофагија и е карактеристична пред се за децата, но штетата е иста и за возрасните.

Вистината е дека опасноста во суштина е од чисто козметичка природа. Се испостави дека всушност со грицкањето на ноктите има и некои придобивки, кои што може да изгледаат и фантастично.

Вработените на Универзитетот МекМастер во Канада ги објави резултатите од нивното истражување за навиката и сите се шокирани. И така, митот за опасностите од оваа навика беа целосно разоткриени.

Придобивка од грицкањето на ноктите е тоа што го „забрзува“ нашиот имунитет. „Тајната“ лежи во многуте инфекции и загадувачи што ги имаме под ноктите.

Студијата беше спроведена во текот на неколку години, цело време на кои неколку групи деца и постари лица им беа забележани со навика да ги грицкаат ноктите. Како резултат на нив, беше откриено дека значително ги намалуваат можните алергиски реакции и со тоа создаваат посилен имунитет во споредба со „културните“ луѓе кои не го прават тоа. Индикаторот за намалување на ризикот е повеќе од 11%, што во голема мерка ги изненади не само научниците, туку и јавноста.

Loading...

Слична студија спроведоа и научници од Нов Зеланд, кои генерално добија идентични резултати. Тие покажаа дека ризикот од алергиски реакции кај луѓе кои ги грицкаат ноктите е намален за дури 28%.

Така да процентот на страдање од алергија кај љубителите на оваа „лоша навика“ е многу помал отколку кај оние на кои не им било дозволено да ги грицкаат ноктите.

loading...

Во општеството, оваа навика е осудена, но се докажува дека не само што е целосно природна, туку и корисна.

Секогаш има маса на микроорганизми на и под ноктите што, кога влегуваат во устата, предизвикуваат реакција на имунолошкиот систем. Вака навистина се развива имунитетот, учејќи да се бориме против инфекции.

Дури и ако рацете на некое лице се добро измиени, бактериите сè уште остануваат под ноктите и постојаната работа на имунитетот е доста корисна за подготовка на телото за староста, каде ќе се соочуваме со многу ризици од болести.

Несомнено е дека апсолутно валканите раце не треба да бидат „ставани“ во устата!

Истражувањето, се разбира, не е причина да почнете веднаш со грицкање на нокти, но не треба да паничите ако несвесно го направите тоа или ако вашата сакана ја има оваа навика.

Единствено на што треба да обрнете внимание е потребата од контрола за да се спречи оваа навика да стане вистински опасна. Меѓутоа, ако го направите ова, тоа може да биде резултат на психолошки стрес. Ако е така, побарајте помош!

loading...
Loading...
Next Post

ПРЕМНОГУ ВНИМАВАЈТЕ: Со мажите кои ги носат овие 4 имиња

Денеска ќе зборуваме за четири машки имиња. Причината е што нивните сопственици не можат да бидат измамени. Затоа што ја чувствуваат лагата и лошотијата од далеку. Сите знаеме дека интуицијата е поприродна работа кај жените отколку кај мажите. Сепак, помеѓу посилниот пол има некои претставници кои се фалат со способност […]