Д-р Кунгуловски со нова стратегија за вакцинирање при дефицит на вакцини

admin22

Придобивките од оваа стратегија се двострани, стеснет ланец на преносливост, што води до намалување на случаи со зараза и намален број на луѓе каде што потенцијалната зараза ќе води до сериозна форма на болеста.

Докторот Горан Кунгуловски на својот Фејсбук профил предлага која стратегија треба да се спроведе за вакцинирање при дефицит на вакцини.

„Според мене најдобрата стратегија за вакцинирање при дефицит на вакцини (а таква е глобалната состојба) и воедно најхрабрата и најпрагматичната и најчовечната е следната:

Loading...

Иницијален едно-дозен режим на што поголем број на луѓе, којшто после 2-3 недели води до некаков имунитет [3/4 од вкупен].

Примена на дво-дозен режим кај постари возрасни групи.

loading...

Придобивките од оваа стратегија се двострани:

– Стеснет ланец на преносливост, што води до намалување на случаи со зараза и

– Намален број на луѓе кадешто потенцијалната зараза ќе води до сериозна форма на болеста.

Иницијален едно-дозен режим на што поголем број на луѓе, којшто после 2-3 недели води до некаков имунитет (3/4 од вкупен).

Примена на дво-дозен режим кај постари возрасни групи.

Придобивките од оваа стратегија се двострани:

Стеснет ланец на преносливост, што води до намалување на случаи со зараза и

Намален број на луѓе кадешто потенцијалната зараза ќе води до сериозна форма на болеста.

Во секој случај, некаков имунитет (10-30 отсто намаленa ефикасност во споредба со две дози) кај многу луѓе е подобар од „дво-дозен” имунитет кај помала бројка на луѓе и далеку подобар од никаков имунитет кај голем број на луѓе“, пишува Кунгуловски.

Loading...
Next Post

Институциите немаат слух за мајките на трудничко: Се бара продолжување на породилното отсуство

Мајките на породилно отсуство уште еднаш го креваат гласот. Со години наназад се бара породилното отсуство да биде продолжено на повеќе од 9 месеци, а во екот на пандемијата кој во моментов го има најсилниот бран на Ковид-19, тие наидуваат на затворени врати. „Ние мајките кои сме на платено породилно […]