Доктор специјалист за коронавирус со препорака до луѓето: Немаме лек, само вака ќе ја одбегнете инфекцијата

admin22

Американскиот виролог Џејмс Роб е еден од првите научници кои работеле со коронавируси, проучувајќи ги уште во 1970-тите.
Оттогаш тој го следи развојот на коронавирусите и нивната мутација од животните кај луѓето.

Тој во писмото кое стана вирален хит упатено до своите колеги ги опиша 7-те начини за заштита од инфекција.

Според Роб, ова се 7-те клучни начини да се заштитите:

1. Избегнувајте ракување

Роб сугерира наместо тоа да користите тупаница, допир на лакт.

Loading...

2. Користете ги зглобовите на прстите кога викате на лифтот или ги вклучувате светлата на јавни места. Мијте ги рацете со сапун 10-20 секунди или дезинфицирајте ги барем со 60% алкохол.

3. Отворете ја вратата на тоалетот со затворена тупаница или турнете ја со нога.

loading...

Роб нагласува да ја фатите рачката од јавни тоалети само ако нема друг начин.

4. Користете средства за дезинфекција кога сте во продавница.

Вирологот ве советува прво да ги дезинфицирате количките и другите предмети со кои доаѓате во контакт.

5. Измијте ги рацете со сапун 10-20 секунди или дезинфицирајте ги барем со 60% алкохол.

Роб потенцира дека ова треба да го правите секој пат кога ќе дојдете од место каде што имало група луѓе, и по секоја активност надвор од домот.

6. Чувајте средство за дезинфекција на влезот во вашиот стан или куќа

Исто така, треба да го имате и во вашиот автомобил.

7. Кашлајте и кивајте во марамче за еднократна употреба, или лактот!

Вирологот предупредува дека облеката на која кашлате и кивате може да носи вируси до седум дена!

loading...
Loading...
Next Post

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ПРЕДУПРЕДУВА НА НАЈРАНИОТ СИГНАЛ ЗА КОРОНА – пред сувата кашлица и температурата

Симптомите, според зборовите на експертите, не се до крај одредени и прецизно дефинирани, бидејќи текот на болеста и натаму е непредвидлив. Она што е заедничко – е дека започнува од настинка. -Вирусот корона предизвикува настинка. Настинката подразбира иритација на носната слузокожа, но уште повеже сува кашлица и блага температура, во […]