Експерти: Ракавиците носат ризици, подобро да ги миете рацете

admin22

Британските експерти веруваат дека носењето нараквици не дека го намалува ризикот од инфекцијата со новиот коронавирус, туку го зголемува, објави весникот Мирор. Според нив, посоодветна опција е честото миење на рацете со сапун и вода.

Иако нараквиците ги штитат рацете од контакт со капки кои содржат вирус, тие остануваат на нивната површина и дури може да останат таму долго време ако не се мијат. Ова го зголемува ризикот од заразување со вирусот кога некое лице ќе го допре лицето или храната со ракавици, како и ризикот од пренесување на вирусот на други.

Затоа, специјалистичкиот совет е да ги миете рацете често со сапун и вода или да користите гел за дезинфицирање кога сте надвор.

Здравствените експерти велат дека многу луѓето не разбираат дека вирусот останува жив долго време на неживи предмети како што се нараквиците отколку на раце. Причината е дека кожата има природна заштита што ги спречува ваквите вируси да растат на нив повеќе од дваесет минути.

Овој пат, сепак, е доволно долго за вирусот да се пренесе во случај на контакт со лицето. Затоа, исклучително е важно да ги миете рацете или, во отсуство на вода и сапун, да се дезинфицираат.

Loading...
loading...
Loading...
Next Post

Доц.Д-р Андреј Чорбанов: Тешко е да се направи лек против вируси, вистинската превенција е во вакцината

Сигналите за вакцинирање за КОВИД-19 се прилично оптимистички. Ова го изјави во бугарската радио програма „Од денот“ Доц.Д-р Андреј Чорбанов, раководител на лабораторијата за експериментална имунологија на Бугарската академија на науките. Според доц.д-р Чорбанов, вистинското решение за проблемот со коронавирусот лежи повеќе во создавање на вакцината отколку во изнаоѓање лек. […]