Експертите објаснија зошто жените повеќе заболуваат од рак од мажите

admin22

Научници од Велика Британија откриле дека жените добиваат карцином многу почесто од мажите. Според нив, бројот на случаи кај посилниот пол е шест пати помал и една од причините за тоа може да биде дебелината, според Cancer Research UK.

Според статистичките податоци, нездравиот начин на живот често доведува до карцином, но жените се поподложни на болеста.

Врз основа на податоците, лекарите советуваат женскиот пол да ги избегнуваат факторите на ризик колку што е можно повеќе. Според нив, ова би можело да има позитивен ефект врз вкупниот број случаи во светот.

Што се однесува до околностите што можат да предизвикаат рак и кои можат да се избегнат, научниците ја рангираат дебелината како и пушењето на цигари.

Нивната студија исто така покажа дека за 20 години бројот на случаи кај жените ќе се зголеми за 6 пати побрзо отколку кај мажите. Научниците предвидуваат дека за посилниот пол стапката на раст ќе биде околу 0,5, а за посилниот пол – 3%.

Loading...

Иако мажите во моментов страдаат повеќе од проблеми со прекумерна телесна тежина, дебелината е штетна за жените заради неговите физиолошки карактеристики.

Многу тумори поврзани со зголемување на телесната тежина, во повеќето случаи, се случуваат во женското тело, како што се малигнитети во дојката, матката, грлото на матката.

loading...

Покрај тоа, зголемувањето на инциденцата на карцином кај жените може да се објасни со фактот дека во последните 10 години многу пушачи и алкохоличари се појавија помеѓу женскиот пол.

Негативната динамика кај пациентите со карцином на белите дробови исто така се зголемува, иако во Велика Британија има помалку пушачи. Ова се должи на фактот дека многу жени започнале да пушат во 60-тите години на минатиот век, кога беше популарно главно кај мажите.

loading...
Loading...
Next Post

Овие 4 хороскопски знаци имаат исцелителни моќи: Со само еден допир, тие можат да ни ја одземат болката

Некои луѓе се раѓаат со исцелителни моќи. Со само еден допир, тие можат да ни ја одземат болката што не мачи и да нè натераат да се чувствуваме подобро. Според истражувањето на астролозите, луѓето родени под овие 4 хороскопски знаци, за кои ќе ви кажеме за денес, имаат енергија што […]