Инфектологот Франц: Порано или подоцна секој од нас ќе се зарази од безопасната болест Корона

admin22

Австрискиот инфектолог Франц Алербергер не верува дека коронавирусот ќе се искорени и верува дека „секој од нас ќе се зарази порано или подоцна“, но истакнува дека станува збор за многу безопасна болест отколку што се стравуваше пред десет месеци.

„Овој вирус ќе остане со нас. Порано или подоцна, секој од нас ќе има корона, освен ако не умре пред тоа“, рече Алербергер во изјавата за австриското радио „Ое3“.

Директорот на Одделот за јавно здравје на Агенцијата за здравје и безбедност на храна очекува вакцината против коронавирусот да биде достапна веќе во јули следната година.

„Се обложувам дека нема да има лек, бидејќи лековите против вируси може да се избројат на прстите на едната рака“, истакна тој.

Алербергер вели дека коронавирусот е побезопасна болест отколку што се стравуваше пред десет месеци, кога се сметаше дека стапката на смртност е 30 проценти.

Loading...

Тој се повика на студија на Универзитетот Стенфорд, според која стапката на смртност е 0,23 проценти.

„Таа вредност одговара и на нашите податоци“, потенцира водечкиот австриски инфектолог.

loading...

Во исто време, тој предупредува дека, иако во моментов се пополнети само 7 проценти од установите за интензивна нега во австриските болници, треба да се има предвид дека 90 проценти од Австријците можат да се разболат и дека не треба да се потценува уделот на луѓе постари од 65 години, бидејќи смртноста меѓу нив е јасно поголема од сезонскиот грип.

Тој исто така предупреди на влошување на состојбата во текот на зимата.

„Мора да бидеме внимателни да не доживееме изненадување во негативна смисла. Ако имаме 4.000 или 5.000 новоинфицирани лица на ден, мора да сметаме на фактот дека медицинските установи ќе бидат на нивните граници, дека ќе има смртни случаи во домовите за стари лица и дека политичарите ќе бидат изложени на огромен притисок. Не можеме, во принцип, да спречиме поединечни смртни случаи, но можеме да го забавиме текот“, рече Алербергер, додавајќи дека очекува врв на ковид-инфекциите во декември или јануари.

loading...
Loading...
Next Post

(ВИДЕО) Кај нас полицијата пишува казни, а во Албанија се фаќа на оро со зетот и невестата !!!

Додека кај нас се вршат присилни наплати и се зголемуваат казните за време на пандемија и економска криза, Владата во соседна Албанија донесе одлука да им ги прости сите казни на граѓаните изречени во периодот на пандемијата. Имено, албанската Влада донесе одлука со која до 15-ти идниот месец ќе им […]