Луѓето кои пијат горко кафе се психопати, додека оние кои пијат благо…

admin22

Луѓето кои пијат горко кафе се психопати, додека оние кои пијат благо…

Истражувањето спроведено на Универзитетот Инсбрук покажа дека наклонетоста на некои луѓе кон напитоци и храна со горчлив вкус може да ја прикрива нивната предиспозиција кон психопатија, нарцизам, садизам или макијавелизам.

Научниците утврдија дека кај лицата кои по сопствено признание, повеќе сакаат напитоци со горчлив вкус, на пример кафе без шеќер, загарантирана е поголема веројатност за развој на знаци на макијавелизам, садизам и нарцизам, што значи дека се наклонети кон суетност, себичност, подлост или дека уживале во туѓата болка и страдање.

loading...

Во истражувањето кое го спровеле група австриски научници од Универзитетот Инсбрук, учествувале 500 мажи и жени, на кои им била понудена листа со намирници со еднаков број на солени, слатки, кисели и горки намирници.

Од нив се барало на скала од шест степени да се изјаснат за понудената храна, меѓу која и чоколадни колачи, сланина, оцет и ротквици. Меѓу понудените одговори учесниците во истражувањето можеле да заокружат можности од “многу сакам“ до “воопшто не сакам“.

Потоа требало да пополнат четири засебни прашалници.Со првиот се мерел нивото на агресивност, на вториот од учесниците се барало да одговорат на прашања врз основа на кои научниците подоцна заклучиле дали поседуваат особини карактеристични за лица склони кон психопатија, макијавелизам и нарцизам, во третиот одговарале на прашања за особините на личноста, екстровертност, добродушност, совесност и емоционална стабилност, а врз основа на четвртиот прашалник се правела целосносна проценка на садистичките тенденции, проценката е тенденција на поединецот кон “секојдневно садистичко однесување“.

Резултатите на истражувањето, покажаа дека “лицата кои повеќе сакаат погорка храна и напитоци имале тенденции кон макијавелизам, психопатија, нарцизм и садизам, а кооператвините, емпатичните и љубезните особи не преферирале горка храна и напитоци.

Loading...
Next Post

15 работи кои Бил Гејтс ги предвидел во 1999 година, една од нив ќе ве зачуди

15 работи кои Бил Гејтс ги предвидел во 1999 година, една од нив ќе ве зачуди… Дамнешната 1999 година Бил Гејтс ја напишал книгата „Работа со брзина на мислите“ („Business @ the Speed of Thought“) во која предвидува 15 работи кои ќе се остварат во иднина, а кои во тоа […]