ДОКТОР РАЈАН: Коронавирусот некој добро го направил, после карантин можно оживување

admin3

Се почестите наговестувања од разни делови во светот дека коронавирусот може да се врати доведува до сомнежи дека оваа епидемија е контролирана.

Земјите погодени од новата епидемија на коронавирус може да се соочат со проблемот „заживување“ на болеста по укинувањето на карантинот, предупреди главниот експерт на Светската здравствена организација Мајк Рајан.

„Освен ако не се воспостават силни здравствени мерки сега, кога ќе се укине карантинот и ќе биде забрането движењето, постои ризик дека болеста ќе добие на интензитет“, рече д-р Рајан.

Рајан рече дека нема потреба сите да бидат тестирани за коронавирус, додавајќи дека правењето на вакцината може да трае најмалку една година.

„Треба активно да бараме случаи на вирус и да го тестираме секој сомнителен случај“, проповеда Рајан.

Loading...

Земјите кои се најпогодени од пандемијата имаат забрането јавно собирање, транспорт и полициски час за да се забави ширењето на инфекцијата.

Кина, Јужна Кореја и Сингапур, кои успеаја да го спречат вирусот со ограничување на социјалниот живот и строго тестирање на потенцијални заразни превозници, треба да послужат како пример за западните земји, додаде Рајан.

loading...
loading...
Loading...
Next Post

ВИКЕНДИТЕ СО НОВА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕЊЕ: Од 16 до 05 часот, кои се дугите мери

-Владата денеска донесе одлука за дополнителна рестрикција на движењето на населението за време на викенд, со цел уште поголема заштита на населението од ширењето на коронавирисот, објави Спасовски. Во сила остануваат и сите други претходно донесени забрани. Од 22 март е воведен полициски час кој трае од 21 до 5 […]