Ако ги имате овие сериозни симптоми на нозете, веднаш проверете го холестеролот!

admin22
loading...

Едно од најсериозните предупредувања на телото за висок холестерол во крвта е периферната артериска болест (ПАД), која се манифестира со голем број специфични симптоми на нозете.

Холестеролот е масна супстанца која се наоѓа во крвта која го зголемува ризикот од опасни по живот компликации поради можното блокирање на крвните артерии.

Според Медицинскиот факултет Харвард, кога „лошиот“ ЛДЛ холестерол се движи од крвта до ѕидот на артеријата, тој придонесува за развој на заболување на периферните артерии.

Loading...

Луѓето со ПАД можеби нема да искусат никакви предупредувачки симптоми, но ова сериозно нарушување може да се манифестира и со знаци кои карактеризираат одредени промени во состојбата на стапалата.

Една од најчестите е болката во нозете која се влошува ноќе. Првично, оваа болка може да се минимизира со промена на положбата на екстремитетите или на целото тело.

Но, како што патологијата напредува, болката може да стане постојана и повеќе не се ублажува на овие начини.

Дополнително, при тешка ПАД, може да се развијат кожни лезии како што се чиреви на нозете и стапалата.

Други можни предупредувачки знаци вклучуваат:

– чувство на студенило во потколеницата или стапалото на едната нога,

-промена на бојата на кожата на нозете,

– губење или забавување на растот на влакната на нозете и стапалата,

– бавен раст на нивните нокти,

– сјај на кожата на нозете.

Кога да се види терапевт? Експертите велат дека многу луѓе, кои чувствуваат болка во нозете како што стареат, погрешно веруваат дека тоа е само знак на стареење. Тие нагласуваат: ако човек е генерално здрав, не треба да чувствува болка во нозете често или постојано.

Loading...
Next Post

3 хороскопски знаци кои ќе останат без пари поради ретроградниот Меркур

Ретроградниот Меркур во 2022 година, кој започна во петокот (9 септември), веќе е во полн ек, а под негово влијание веќе се случуваат секакви непријатни настани. Една од најголемите неволји, сепак, ќе биде финансиската. Астролог откри дека 3 хороскопски знаци ќе бидат најтешко попарени од оваа положба на Меркур и […]