Aко ви паѓа притисокот, каснете ги овие две работи! Д-р Ивана открива и кога итно да отидете на лекар!

admin3
loading...

Послаба концентрација, исцрпеност, замор или нарушување на сонот, вознемиреност, може да бидат знаци за низок крвен притисок или хипотензија.

За хипотензија зборуваме кога крвниот притисок е помал од 100/60 милиметри живин столб, измерен повеќе пати во амбулантни услови во присуство на симптоми како што се замор, нарушување на сонот, вртоглавица, несвестица, потење, вознемиреност…

Тој често не е опасен, но може да биде непријатен и да го наруши квалитетот на животот.

Loading...

Ако поради низок крвен притисок пациентот чувствува тегоби, треба да се јави на лекар. Тој, пак, испитува зошто се такви вредностите на крвниот притисок.

Лекарот прво утврдува дали хипотензијата е примарна или секундарна. Тоа значи дека треба да исклучи болест, состојба или употреба на лекови кои би довеле до секундарна хипотензија.

Покрај прегледот, потребно е да се направат и лабораториски анализи за шеќерот во крвта, крвна слика и за функцијата на бубрезите. Потоа е потребен и 24-часовен мониторинг на крвниот притисок со АБП-холтер.

Д -р Ивана Стефановиќ од Итната помош им даде совет на сите кои се под притисок во текот на летните денови.

Високиот или нискиот крвен притисок се многу чести проблеми и можат да имаат повеќе причини, рече таа.

Меѓу нив има голема топлина и неправилна исхрана, но и земање терапија која може да влијае на притисокот, и затоа е важно да се консултирате со лекар за лекови, за да не создадете проблем.

“Ако страдате од хипертензија, и веќе земате терапија, притисокот може да се намали како резултат на земање лекови. Може да влијае и на летното сметање на времето”, вели таа.

“Но, штом ќе се намали притисокот, треба да јадете нешто солено. Земете солена супа, или некои грицки, што сакате. Обидете се прво да го зголемите притисокот. Но, ако тоа не помогне, ако притисокот падне и се онесвестите или вртоглавица, веднаш повикајте брза помош “, рече д -р Стефановиќ.

Loading...
Next Post

Не можеше да се воздржи повеќе - Јасминка Ангелова му одговори во коментар на човек кој пишуваше против нејзиниот сопруг

Поради дејствувањето на противпожарниот авион од Романија, хеликоптерите се повлечени, а ангажираните екипи се дистанцираат на безбедно растојание, информира попладнево ЦУК. Ситуацијата со пожарите сè уште е најкритична во малешевско-пијанечкиот регион. Таму се сконцентрирани и најголем дел од пожарникарите и сите хеликоптери, македонски и српски, како и противпожарниот авион кој […]