Д-р Душан Ружичиќ: Имаат по 20 години, целосно се здрави, но КОРОНАТА ИМ ГО ЗАГРОЗИ СРЦЕТО: На овие СИМПТОМИ добро обратете внимание

admin22
loading...

Се повеќе 20-годишници кои биле подложени на ковид-19, бараат помош од кардиолог поради висок крвен притисок, со цел да се утврди дека имале воспа ление на срцевиот мускул за време на инф екцијата. Од „новите“ срцеви пациенти кои доживуваат миокарден инф аркт, 60 проценти од нив претходно биле жртви на коронарна инфекција.


Искуствата со младите пациенти од кардиологијата во Ваљево, што секако важи за сите области на Србија, ги споделува д-р Душан Ружичиќ, специјалист по интерна медицина и еден од водечките млади експерти, најмладиот доктор на науки во историјата на болницата во Ваљево.

Кога станува збор за пациенти кои сè повеќе бараат помош од кардиолози, а немале срцеви и кардиоваскуларни проблеми предходно, д-р Ручишиќ наведува дека има голем број девојки и момчиња на возраст од околу 20 години, кои биле без класични фактори на ризик.

Loading...


– Тие многу често се јавуваат со постковидна хипертензија, односно висок крвен притисок од втор и трет степен, што честопати бара итно лекување.

Кај некои пациенти кои биле подложени на ковид, откриено е дека за време на процесот на корона имале воспаление на срцевото ткиво или срцевиот мускул и дека имаат проблеми во однос на замор, задушување, отежнато дишење, прободување во градите – вели тој.


Како што вели, има сè повеќе пациенти со болести на периферните крвни садови, во кои има тромбоза на вените на долните екстремитети, а за вакви случаи е потребен преглед на васкуларен хирург и доплер, со цел да се спречат тромбое мболиски компликации.

– Она што го покажаа студиите и наодите од аутопсијата, каде се направени, е дека короната предизвикува микротромбоза на самото место. Ова се мали блокади на мали фини крвни садови, кои, на пример, во белите дробови можат да бидат резултат на замор и отежнато дишење.


Од друга страна, короната дава една протромботична состојба, како и секоја инфекција со зголемен ризик од формирање на тромб. Не можам строго да кажам дали нивната состојба е последица на Ковид кај сите споменати типови на пациенти или не, но сигурно е дека тоа придонесе за оние пациенти кои имаа предиспозиција за таа болест, што не би се развивало во нормални услови – заклучува др. Ручичиќ.


За разлика од помладата популација, постарите пациенти, кои веќе имале кардиоваскуларен проблем, сега имаат влошување на основната болест, така што во споредба со превиралната ера, нивниот третман честопати бара третман во болница.

Што се однесува до пациентите кои со акутен миокарден инфаркт пристигнуваат во ангиозалот на болницата, дури 60 проценти од нив во анамнезата изјавуваат дека ја надминале инфекцијата Ковид-19.

– Без разлика дали вирусот корона беше дополнителен предизвикувач, или овие пациенти не обрнаа внимание на стандардните фактори на ризик за срцев удар поради инфекција со Ковид, ќе ни треба уште поголем примерок за да можеме да го дефинираме.


Сепак, она што е сигурно е дека сега сериозноста на клиничката слика на пациентот е многу потешка и ретко се појавуваат „полесни“ пациенти – предупредува д-р Ручичиќ, кој самиот се зарази со вирусот корона во ноември.

Совет до оние кои прележале е „да го слушаат своето тело“.

Тежок замор, отежнато дишење, гушење при физички напор, чувство на надуеност или неправилно чукање на срцето, болка во градите што се интензивира при вдишување, промена на положба на телото или кашлица, оток на нозете и неможност да легнете рамно – сите аларми за кои е потребна итна посета на кардиолог.

Loading...
Next Post

Ако ги чувате овие работи во домот веднаш фрлете ги, ви носат негативна енергија и несреќа

Следниот пат кога ќе влезете во соба, обрнете внимание на тоа како се чувствувате. Дали ви се допаѓа атмосферата околу вас? Дали се чувствувате пријатно и смирено или нешто ве мачи и нервира? Во следните редови ќе ви дадеме неколку примери со предмети што можат да бидат енергетски вампири. Семејни […]