Д-р Николова раскажува што да правиме ако имаме дома пациент заразен од коронавирус

admin22

Препорачливо е да се носи маска и заштитни нараквици кога болниот излегува од собата во која е во изолација.

Д-р Гергана Николова ви ги дава советите за тоа што да правиме ако дома имаме некој заразен од коронавирусот пренесуваат медиумите.

„Болниот мораме да го изолираме во посебна просторија. Користете посебни прибор и крпа. Оставете ја неговата храна на вратата, не влегувајте во таа просторија. Препорачливо е да се носи маска и заштитни нараквици кога излегувате од собата. По една употреба ракавиците треба да се фрлат по употребата“.

Проф. Д-р Костадин Ангелов, извршен директор на болницата „Александровска“ во Бугарија, изјавил дека двајца болни пациенти од КОВИД-19 биле сместени во болницата.

„Тие имаат билатерална бронхопневмонија. Нивната состојба е добра“, прецизира тој.

„Моите колеги работат во тешка епидемиска ситуација, без доволно заштитни материјали, но тие се справуваат“. Ова го изјави заменик-претседателот на Бугарското медицинско здружение, д-р Николај Брунзалов.

„Ќе победиме во оваа битка со дисциплина, ред и ладен ум. Имаме доволно заштитна опрема. Одржуваме добро усогласување со штабот“, изјавил директорот на болницата „Александровска “.

„Доста телефонираат неколку пациенти. Би ризикувал пациенти со незначителни симптоми да не го сторат тоа“, порача тој.

„Бремените жени во овој момент ќе треба да го разблажат женското советување. Доколку имаат какви било поплаки, треба да побараат помош во болницата“, рече тој. Костадин Ангелов смета дека системот ќе преживее во оваа ситуација. „Во моментот, силата на самата личност е поважна. Дисциплината мора да се почитува“, додал тој.

Loading...
Next Post

Весна од Скопје заболена од коронавирусот, со исповед како се заразиле со нејзиниот сопруг

Сега кога сме подобри, би сакала да ве известам дека утврдивме дека вирусот стаса од колеги од Србија кои беа во работна посета на фирмата. Несвесни за болеста која ја носат, имаа контакти со голем број вработени. Веднаш кога се разболевме, се повлековме дома мислејки дека е грип. Имавме три […]