Д-р Стефанова: Направете ги овие 5 работи за да откриете дали Коронавирусот е близу до вас

admin22
loading...

Еден од официјалните совети за самоизолација од присуство на новиот коронавирус е да се изолираме.

Д-р Милена Стефанова ги претставува 5-те најкорисни чекори што треба да ги следиме ако решиме да се изолираме од останатите поради СОВИД-19.

Еве кои се тие:

Останете дома

Останете дома ако сакате да се аутоизолирате себе си. Не мора да одите на работа, училиште и генерално да избегнувате јавни места. Ова значи дека не треба да имате ниту посетители дома.

Јавете се на телефон

Ако имате симптоми – треска или кашлица – побарајте лекарска помош по телефон. Не одете директно во медицинска установа.

Избегнувајте контакт со други луѓе дома

Ако живеете со други луѓе, останете во просторија со добра вентилација. Ако делите бања, користете ја секогаш последни. Не користете други тоалети или крпи.

Собирајте отпад одделно

Вашето ѓубре мора да биде во две торби. Треба да се отфрли одделно.

Здрава храна, намирници купување преку Интернет, копирајте простор на екранот на таблети. Свеж органски зеленчук и овошје на трпезариска маса, врвен поглед, рамно лежиште.

Нарачајте храна и производи преку Интернет

Ако живеете сами, можете да нарачувате храна и да купувате преку Интернет. Друга опција е пријателите да ви помогнат, но тие треба да го остават производот на земја пред влезната врата. Потоа можете да ја отворите вратата и да ја земете нарачаната храна и пијалоци.

Самоизолацијата ќе им помогне на најранливите, вклучително и постарите и оние со медицински проблеми, да се разболат, забележува епедемиологот др.Стефанова.

Loading...
Next Post

Јанески: Филипче и сите специјалисти јавно ги пофалувам и изразувам благодарност

Кога се критикува, треба и да се пофали. Министерот за здравство, Венко Филипче, заедно со сите околу него од медицината – лекарите, специјалистите, здравствените работници, техничкиот и помошниот персонал – јавно ги пофалувам, им аплаудирам и им изразувам благодарност за вложеноста во периодов, како и за посветеното работење на своите […]