Д-р Тиодоровиќ објасни детално кога е најдобро да се прими третата доза вакцина!

admin3
loading...

Кога треба да ја примите третата доза на вакцината, исто така зависи од тоа дали сте имале ковид и кога. Конечната препорака ја дава вашиот лекар.


Кога треба да ја примите третата доза од вакцината против вирусот корона, особено ако сте имале ковид, објасни за „Курир“ проф. Д -р Бранислав Тиодоровиќ.

Епидемиологот и член на Кризниот штаб подвлекува дека третата доза може да ја прими секој што бил подложен на ковид по два, а најрано еден месец по целосно закрепнување.

Loading...

„Како што беше случај со втората доза, односно инфекцијата по една доза, така е и сега со третата – оној што имал ковид, и бил со блага клиничка слика или асимптоматски, може да ја добие третата доза еден месец по целосно закрепнување.


Доколку имало пневмонија и тешка клиничка слика, според протоколот, треба да почекаме најмалку три месеци за целосно закрепнување, што беше потврдено и лабораториски и радиографски “, објаснува проф. Тиодоровиќ.


Тој нагласува дека улогата на избраниот лекар или специјалист е исклучително важна и во третата доза, бидејќи третата доза се препорачува за најчувствителните категории – оние со хронични и автоимуни заболувања, трансплантација на органи … чиј имунитет е веќе сериозно оштетени од основната болест.

“Секако дека не треба да се дава доза и вакцина пред да се консултирате со лекар, вклучително и овој засилувач.


Лекарот е тој што ќе го каже конечниот збор кога е вистинското време за тоа, ако пациентот имал ковид по две дози”, рече проф. На Тиодоровиќ посочи дека ниту со ковид, ниту без него, третата доза не треба да се прима пред „истекот“ на шест месеци од втората доза на вакцината.

И дали е оправдано да се прими третата доза штом овие рокови истечат според протоколот, имајќи предвид дека самата инфекција стекнала природен имунитет, или да почекаме титарот на антителата малку да се намали, а потоа да се зголеми со бустер доза.


“Добро прашање, и треба да размислите да почекате малку со третата доза, бидејќи самата инфекција веројатно прави одреден број на антитела.

Иако може да се измери, препорачувам луѓето да не се водат според тоа при донесување одлуки, туку дека секој пациент треба да се консултира со својот лекар бидејќи, како што постојано потенцираме, се е индивидуално и избраниот лекар најдобро знае да препорача, имајќи предвид дали пациентот има некои хронични заболувања или слабости во имунитетот “, објаснува Тиодоровиќ

Loading...
Next Post

Во септември на овие 3 знаци ќе им крцка новчаничето, а овој знак да отвори очи - ќе се обидат да го измамат за пари

Откријте кои се вашите финансиски прогнози! Во септември, неколку знаци на Зодијакот ќе имаат добри шанси да напредуваат на работа и дознајте какви изненадувања и предизвици ги чекаат сите во првиот месец од есента. Овен Овенот очекува раст на кариерата во септември. Мора да бидете трпеливи – профитабилна понуда пристигнува […]