ДНО,ДНА: Отпад од Инфективна болница закопувале кај заштитната зона на бунарите „Нерези Лепенец“

admin22

СВР Скопје – Единица за економски и компјутерски криминал поднесе кривична пријава против Ј.С. од с. Шишево, општина Сарај и против правно лице од Скопје поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „загрозување на животната средина и природата со отпад“, казниво по член 230 став 1 од Кривичниот законик, соопшти МВР.

„Првопријавениот, во својство на сопственик на пријавеното правно лице, во периодот од крајот на мај и почетокот на јуни 2020 година преку правното лице организирал транспорт на повеќе поврзани пратки на отпад (градежен шут и смет) од Инфективната болница при Клинички центар „Мајка Тереза“ во Скопје до локација на втора заштитна зона на бунарското подрачје „Нерези Лепенец” во општина Карпош.

Тој отпад заедно со веќе постоечкиот затекнат на дивата нелегална депонија, спротивно на прописите за заштита на животната средина и спротивно на прописите и одредбите од елаборатот-експертизата за заштита на бунарската зона „Нерези-Лепенец” и без поседување на дозвола, бил закопан под површината на земјата, со што го сторил кривичното дело“, информира МВР.

Loading...
Next Post

КОИ АНТИТЕЛА СЕ ПОДОБРИ: Оние од вакцината или од прележан вирус?

„Во моментот кога ќе се приближиме до бројката од над 2/3 од населението да се вакцинирани, нема да имаме повеќе од 100 нови случаи на ден, ќе биде доволна една добро опремена Ковид болница, а целиот систем, и здравствен и социјален, ќе може да се врати во нормала“ – рече […]