ДОКТОРИ ОД САД ОТКРИВУВААТ УШТЕ ПОСТРАШНА ПОСЛЕДИЦА ОД КОВИД-19: Ова може да биде НАЈОПАСНО од СЕ!

admin22

Студија спроведена на 23.000 испитаници, претежно од Соединетите Држави, открила дека на еден од тројца кои го прележале ковид вирусот им е дијагностицирано невролошко или психијатриско нарушување шест месеци по третманот.

Ова упатува на заклучок дека бранот на невролошки и психијатриски пациенти може да се очекува како последица на пандемијата, според стручното списание „Лансет Псајкајатрист“.

Од 14-те психијатриски нарушувања, анксиозноста и депресијата се најчести кај преживеаните пациенти со корона, иако на научниците не им е јасно како овие нарушувања се поврзани со вирусот, пренесува Ројтерс.

Студијата не утврди кои биолошки или психолошки механизми се предизвикувач на овие нарушувања, но беше заклучено дека е потребно да се иницира ново истражување за да се утврди што ги предизвикува овие феномени, и како да ги спречи или како да се третираат медицински.

Врз основа на анализата на медицинските записи, откриено е дека повеќе од 236 илјади луѓе биле дијагностицирани со некаков невролошки или психијатриски проблем кај 34 проценти од пациентите откако прележале ковид-19.

Фото: Profimedia

Loading...
Next Post

ЕДЕН ЧЕКОР НАПРЕД, ДВА НАЗАД – На овие хороскопски знаци ќе им биде пекол во АПРИЛ

БИК Aко компликациите не се појавиле во периодот јануари и февруари, тогаш сигурно ќе се појават во текот на април. Ова е чувствителен период за Биковите. Марс, владетелот на куќата на двојките на Бик, е ретрограден од јануари до септември 2021 година, затоа можни се емотивни блокади, периоди на изолација […]