ДОКТOРКА ОД БРЗАТА ПОМОШ ПРЕДУПРЕДУВА: Падот на притисокот и гушењето се многу лоши сигнали, две работи морате одма да ги направите!

admin22
loading...

Тешка алергиска реакција може да се појави знаејќи дека сме алергични на нешто, или не. Овие совети можат да спасат животи!

Алергиите во моментов се актуелни, во областа на итна помош е анафилакса, најтежок вид на реакција.

Поголемиот дел од работата ја извршува тимот на теренот, но има и начини да се заштитиме и да им ја олесниме работата доколку воведеме опасен алерген.

„Треба да дадеме неколку совети, бидејќи доаѓа сезоната на патувања и луѓето ги напуштаат градовите, одат на село или планина, море … Силни реакции можат да се случат далеку од дома, анафилакса може да се развие за неколку секунди, до неколку часа, и тоа е опасно за секој живот, предупреди докторката Данијела Јевтиќ.

Симптомите на анафилактичен шок се различни – задушување, чувство на паника, губење на свеста, сина кожа, пад на притисок …

Анафилаксата обично се манифестира со одредени симптоми, вклучувајќи исип кој чеша, отечено грло и низок крвен притисок. Вообичаени причинители се убоди од инсекти, храна и лекови.

Анафилаксата е резултат од ослободување на белковини од одредени видови на бели крвни клетки. Овие белковини се супстанци што можат да ја отпочнат или да ја влошат алергиската реакција.

Нивното ослободување може да биде предизвикано или како реакција на имунолошкиот систем или од друга причина која не е поврзана со него.

Воспоставувањето дијагноза за анафилаксата се врши врз основа на симптомите и знаците кои ги манифестира поединецот. Примарен третман е инјекција на адреналин, кој понекогаш се комбиира со други лекови.

Анафилаксата обично се манифестира со многу различни симптоми во текот на неколку минути или часови. Доколку причината е супстанција која е внесена директно во крвотокот (интравенски), симптомите во просек се јавуваат во рок од 5 до 30 минути. Но, доколку причината е храна, тогаш симптомите во просек се појавуваат за 2 часа.

Најчесто, опфатени се следниве области: кожата (80–90%), белите дробови и дишните патишта (70%), желудникот и цревата (30–45%), срцето и крвните садови (10–45%) и централниот нервен систем (10–15%).

„Ако некое лице страда од анафилакса, легнете ја хоризонтално со малку подигнати нозе и веднаш јавете се на брзата помоѓ, тој повик оди веднаш затоа што тоа е опасна по живот ситуација“, рече таа.

Ако знаете на што сте алергични, вашата околина мора да го знае тоа. Тие ќе препознаат што се случува и ќе реагираат на време, што може да ви го спаси животот.

„Имајте нараквица на која е напишана вашата алергија, како и вашата терапија. Родителите треба да кажат на училиште на што е алергично детето, тие мора да знаат на вашето работно место дали имате алергија”, додаде лекарот.

Но, ако не знаете, бидете многу внимателни. Храната, лековите и инсектите се едни од најсилните извори на алергени.

„Ова се првенствено ореви, риба, морски плодови, месо, млеко, јајца, пченица. Од лекови, претежно препарати за пеницилин. Може да бидете изложени на некои алергени во авион, хотел или на други места.

Секогаш оставајте напишана трага во брошурата која ќе кажува на што сте алергични и бидете внимателни, носете долги ракави и покријте ја кожата поради инсектите“, рече таа.

Loading...
Next Post

НЕШТО ШТО МОРА ДА ЗНАЕТЕ: На овие места ракот може да се скрие без да го приметите

Р акот на кожата има поголема шанса да „на паѓа“ делови од телото кои се најмногу изложени на сонце, како што се лицето, рацете, гра-дите и нозете, тоа не значи дека остатокот од телото не е во р изик . Всушност, р акот на кожата може да се формира на […]