Доц.Д-р Андреј Чорбанов: Тешко е да се направи лек против вируси, вистинската превенција е во вакцината

admin22
loading...

Сигналите за вакцинирање за КОВИД-19 се прилично оптимистички. Ова го изјави во бугарската радио програма „Од денот“ Доц.Д-р Андреј Чорбанов, раководител на лабораторијата за експериментална имунологија на Бугарската академија на науките.

Според доц.д-р Чорбанов, вистинското решение за проблемот со коронавирусот лежи повеќе во создавање на вакцината отколку во изнаоѓање лек. „Многу е тешко да се направи лек за вируси. Се прави лек против нешто што може да се убие. Во случај на вирус, не е жив организам да се убива. И, она што многумина го нарекуваат „лекови“, се различни патеки што го спречуваат вирусот да навлегува во ќелијата. Затоа, јас сум прилично надежен“, изјавил тој.

„Вистинската превенција од вируси е вакцинација, но не е лесно да се добијат вакцини против некои вируси“, изјавил тој. „Овие сигнали се прилично оптимистички затоа што тој досега има многу ниско ниво на мутација, што сугерира дека правењето на една вакцина ќе даде едно ниво на стабилен имунолошки одговор по вакцинацијата што ќе биде универзално навреме за сите негови мали мутации низ целиот свет“, додаде докторот. Тој прецизираше дека се потребни месеци за да се развие вакцината и дека може да трае една и пол година или две за да се тестира.

Запрашан за информациите што се појавија пред медиумите дека Бугарска компанија развила молекула што го убива коронавирусот, доц. Чорбанов рече дека е скептичен. „Фактот дека вирусот е убиен во една чаша со одредена терапија не значи ништо. Бидејќи вирусот не живее во чашата. Вирусот секогаш престојува во нас, и мора да имаме на ум дека со лекување на нашето тело, многу од терапиите што ги практикуваме обидувајќи се да го убиеме вирусот, можат да имаат негативен ефект врз нашите клетки и органи, и тоа може да се случи со текот на времето. Затоа мора да бидеме многу внимателни“, додал докторот.

Според професорот, мерките преземени за коронавирусот нема да бидат ефективни. „Со мерките ќе се продолжи времето што ќе преовладува коронавирусот, затоа што можеби ограничувањето на движењето на луѓето ќе го направи врвот да не биде остар одеднаш, но ќе помине со текот на времето. Реагираме како земји во Европа и во целиот свет на ист начин како што реагиравме во средниот век – со ставање бариери, маскирани луѓе и ограничување на луѓето. Ова не е реакција. Она што треба да го разбере светската заедница е дека е многу убаво да се зголемат буџетите за науката и за фундаменталната наука“, додал професор Чорбанов. „Мислам дека нема да го запреме вирусот, но не мислам дека ќе биде нешто по застрашувачко од кој било грип“, додаде тој.

Loading...
Next Post

МВР: Ширачите на лажни вести за Корона вирусот ќе бидат законски санкционирани!

Соопштение на Министерство за внатрешни работи: Министерството за внатрешни работи ги известува граѓаните – корисници на социјалните мрежи да не споделуват и шират непроверени односно „лажни“ вести околу вирусот Ковид 19, со кои се создава вознемиреност и паника меѓу граѓаните. Лажните вести кои создаваат неоснована паника имаат долгосежни последици и […]