Еве колку чинат 30 квадратни метри во Грција на Халкидики

admin22
loading...

И оваа година интересот за недвижнини на море не опаѓа. Како што земјите се опоравуваат од пандемијата и полека ги отвораат своите граници, погледите на јавноста се повеќе се насочени кон странските пазари на недвижнини, конкретно Грција, Хрватска, Црна Гора и Турција.

Најголем фокус е ставен на малите апартмани и студија до околу триесет квадратни метри, а цените драстично варираат во зависност од земјата.

Така, за студио од 30 квадратни метри во Црна Гора, треба да издвоите околу 50.000 евра во случај да сакате стар зграда, додека во нова зграда тие во некои случаи се дупло поскапи.

Loading...

За имот од истата област, со тераса од околу десет квадратни метри, во Грција, т.е. на Халкидики треба да се издвојат околу 1.250 евра за метар квадратен, т.е. околу 50 000 евра.

Црна Гора

Во случајот на Црна Гора, според податоците на неколку агенции за недвижнини, цените на метар квадратен на црногорското крајбрежје се движат од 1.500 евра па нагоре.

На страницата nekretnine.rs, можете да најдете студија од околу триесет метри квадратни по цена од 46.600 евра, што чини едно во Будва, на 400 метри од плажа.Апартмани во нова зграда со поглед на море во Бар, според Црногорец агенција за недвижнини.

од 33 квадратни метри чини 59, .евро, т.е. 1.787 евра. Во Херцег Нови цените се малку повисоки, а за стан од 39 квадратни метри во новоизградена зграда чини 96.800 евра, но ова е комплекс со отворен паркинг, базен и двор, како како и приватна плажа во изградба.

Како да купите недвижен имот во Црна Гора?

Што се однесува до процесот на купување, првенствено ви треба пасош за да купите недвижен имот во Црна Гора. Агенциите препорачуваат, покрај помошта што ја даваат, да ангажирате и овластен адвокат да изврши детален преглед на документацијата. По потпишувањето на договорот за продажба, треба да се регистрирате како нов сопственик на
имот.

Јулијана Здравковска е лиценциран агент за продажаба на недвижнини и сопственичка на агенцијата „Blue house – real estate во Солун соседна Грција која ја отворила пред две и пол години. Таа е битолчанка и во разговор за bitolanews.mk.

Вели дека било тешко странец да добие лиценца за агент за недвижнини во Грција иако е потребно најмалку средно образование кое е признаено во Грција и познавање на јазик на ниво степен В-1. Претходно имала искуство за работа во оваа дејност најмалку 6 месеци. Здравковска вели дека моментно таа е единствен агент со лиценца и сопствена агенција.

„Мојата агенција нуди станови и други недвижности во сите делови на Солун, во Солунскиот залив, на Халкидики, на Олимписката ривиера, на островите, во сите градови во Грција. Ние посредуваме и при купување на станови во било кој дел на Грција, секако и земјиште за граѓани и од Македонија, а целата комуникација е на македонски јазик, се до добивање на имотен лист. Агенцијата посредува и при издавање и изнајмување на станови во Солун и во сите туристички места во Грција, за сите македонски туристички агенции кои сакаат да носат туристи, вели Здравсковска за bitolanews.mk.

Вели дека пандемијата немала влијание на продажбата на недвижнини, не се намалила побарувачката. Интересот е преголем посебно во текот на оваа година.

Грција

Цените за апартмани и студија во Грција се движат од 1.000 евра па нагоре. Станот, на околу 700 метри, од 45 квадратни метри во Неа Каликратија, на Халкидики чини околу 1.000 евра за метар квадратен.

Реновираните куќи често може да се најдат по поволни цени. Се продава комплетно реновирана куќа со огромна веранда, иако ненаместена, на само 200 метри од плажа, во Неа Каликратија по цена од 51.000 евра.

Од друга страна, во Неа Флоботија, делумно наместен стан од 32 квадратни метри чини 50 000 евра, т.е. 1.562 евра за метар квадратен.

Како да купите недвижен имот во Грција?

За набавка на стан во Грција, доволен е само пасош, додека агенцијата ви обезбедува комплетна документација и грчкиот даночен број АФМ (како српска ПИБ).

Она што се разликува од процесот на откуп во Србија е дека во Грција прво треба да се плати данокот за пренос на апсолутни права, па дури потоа да се склучи договорот.

Што се однесува до обврските што треба да ги исполните во Србија, треба да доставите доказ за потекло на пари, да ја преведете документацијата на грчки јазик, да отворите сметка во грчката Национална банка и да направите депозит, како и да добиете потврда за престој од Даночна администрација, за да се избегне двојно оданочување.

Loading...
Next Post

Девојче (2) исчезнало од куќата, по два дена ја пронашол полицаец: „Ме прегрна и не сакаше да ме пушти“

Двeгoдишнo дeвojчe иcчeзнaлo oд ceмejнaтa ĸyќa и ce изгyбилo. Πo двa дeнa, пoлицaeцoт ja пpoнaшoл, a тaa нe caĸaлa дa гo пyшти oд paцeтe. Hиĸoj нe caĸa дa се изгуби caм вo шyмaтa, cpeдe нoќ. Зaмиcлeтe дeĸa cтe зaглaвeни нoќe вo шyмaтa. Heмa ниĸoj близy вac, cлyшaтe caмo чyдни звyци. […]