Еве колку долго сме заразни откако ке добиеме корона! Д-р Ана Банко НИ ГИ ОТВОРА ОЧИТЕ

admin22
loading...

Неделната изолација не е доволна за секого

Колку време сме заразени со корона вирусот? Ова е прашање за кое и по две и пол години од почетокот на пандемијата нема целосно точни и прецизни податоци од експерти од областа.

Иако првично изолацијата на заболените траеше дури две недели, сега поради слабеењето на вирусот таа е намалена на само 5-7 дена, додека неодамна спроведените студии покажуваат дека и сега овој период не е доволен за да нема подолго да биде потенцијален носител на корона.

Loading...

Судејќи според податоците од истражувањето направено на Харвард, скратената изолација е корисно правило и период после кој луѓето повеќе не треба да бидат заразни со Ковид-19, но се покажа дека одреден број луѓе остануваат заразени и „опасни“ за животната средина и после тоа време.

Покрај ова, уште една неодамнешна студија зборува и за таканаречениот „феномен на враќање“, кога луѓето ќе забележат дека симптомите на корона исчезнуваат, па дури и може да бидат негативни на брз тест, а потоа, само неколку дена подоцна, симптомите и самиот вирус се враќаат.

„Секој втор човек го пренесува вирусот дури и по една недела“

На оваа тема зборуваше проф.виролог. д-р Ана Банко, и посочи дека вирусот денес е поблаг, дека луѓето се претежно имунизирани (вакцинирани или имале инфекција со коронавирус), така што самиот период на изолација за секој што ќе се зарази денеска е скратен на една недела, до биди попрецизен на 5-7 дена, иако дури четвртина од заразените го излачуваат вирусот и по 9-от ден, покажуваат неколку странски студии, посочува таа.

– Тоа значи дека секој втор човек го пренесува вирусот и по една недела. Затоа е добро да се знае дека за безбедноста на другите луѓе, во приватна и професионална средина, заразениот поединец треба да внимава на можноста за ширење на вирусот до 15 дена – вели вирусологот Банко.

Вирологот Банко посочи и тоа како да се однесуваме денес, кога голем број луѓе имаат инфекција со коронавирус со непрепознатливи симптоми, а во исто време нема епидемиолошки мерки.

– Секој кој знае дека е заразен, или се сомнева, треба да избегнува контакт во период од две недели.

Доколку овие контакти се неопходни, тогаш се препорачува да се скрати времетраењето на контактите, да се носи маска n95 и да се одржува растојание – изјави вирологот Ана Банко.

„Инфекцијата трае од една до две недели“

Според епидемиологот Радмил Петровиќ, има разлика во задржувањето на вирусот во организмот, во зависност од клиничката слика на пациентот и дали имаме тежок или благ случај, додека одредени симптоми можат да ни помогнат и да видиме дали некој е заразен .

– Кај полесните случаи инфекцијата трае од една до две недели, додека кај потешките пациенти вирусот може да опстојува доживотно.

Ако некое лице кива, кашла, тогаш тој е заразен, а ако овие симптоми не се изразени, тој е помалку заразен. Но, заразноста може да се потврди само со тестирање – истакнува епидемиологот Петровиќ.

Сепак, судејќи според горенаведеното истражување, понекогаш дури и самото тестирање може да измами, така што, иако покажува негативни резултати, човекот сепак ќе биде позитивен на Ковид-19.

– Резултатите од ПЦР тестовите немаат грешки, тоа е сигурно, но, од друга страна, брзите тестови што се користат може да не доведат во заблуда, покажувајќи дека повеќе не сме заразени, иако тоа не е така, а причината за ова е првенствено, бидејќи тие се земаат несоодветно.

Медицинскиот персонал тоа го прави површно, иако треба да оди длабоко во грлото, длабоко во носот, кога може да се земат единствените вистински примероци – вели епидемиологот.

Како што наведува и епидемиологот, иако сè уште не се знае точно колку се излачува вирусот, се знае како се излачува и како би можеле да се заштитиме во случај да не сме сигурни дали лице кое ја имало корона вирусот е сè уште заразен или не.

– Вирусот се излачува ако го бакнувате тоа лице или пиете од истата чаша, додека најчестиот начин е преку дишење, кога излачениот вирус доаѓа до вашето тело преку честички во воздухот.

Затоа не би било лошо да носите маска, иако е жешко, секогаш кога сте на место каде што ќе забележите кивање или кашлање – заклучува епидемиологот Радмило Петровиќ.

Loading...
Next Post

МНОГУ ВАЖНО! Ако скенирате сметки, ова мора да го направите

Управата за јавни приходи (УЈП) и Министерството за финансии ќе предложат законски измени со кои што максималниот износ за поврат на ДДВ на физички лица ќе порасне од 1.800 на 2.100 денари за тримесечје, кажа директорката на УЈП Сања Лукаревска на прес-конференција. „Со министерот за финансии ќе поднесеме предлог за […]