(ФОТО) Страшно, болно и жално: Откриена мистеријата на ТИТАНИК чувана 108 години

admin22

Тајните телеграми ја открија вистината за она што им го направија на мртвите од бродот Титаник.

Титаник потона пред 105 години, но деталите за оваа морска трагедија која никогаш не била целосно разјаснета, не престануваат да ги заинтригираат луѓето. Бродот потона ноќта на 14-15 април 1912 година, на околу 740 километри од најблиското копно, а првиот брод што помогна пристигна еден час и половина по тонењето – долго откако почина последната жртва во леденото море.

Имено, температурата на водата била 2,2 Целзиусови степени, при што во такви услови човечкото преживување изнесувасамо 15 минути. 1517 луѓе ги загубија животите, а патниците од првата класа имаа најголеми шанси да преживеат: се спасиле 63 проценти.

На „Титаник“ имало 20 чамци, кои можеле да примат само околу 1100 патници – вкупно половина од оние што се наоѓале на таа судбинска ноќ – но ова било во согласност со законските прописи од тоа време и се сметало за доволно. И покрај ова, само 700 патници беа во можност да влезат во чамците за спасување…

Но, што се случи со телата?

Вистината се крие со тајните телеграми, чии автори веруваа дека никогаш нема да излезат во јавноста. Во овие телеграфи е јасно дека капетанот на еден од спасувачките бродови, Мекеј-Бенет, сакаше да ги извлече сите тела од морето. Но, тој наскоро сфати дека неговиот брод е премал за 334 тела што ги пронајдоа. Потоа, тие донесоа контроверзна одлука – ќе ги исфрлат труповите на патниците од најсиромашната, трета класа, за да остават доволно простор за оние во првата и втората клас.

Поточно, екипажот сметал дека богатите имаат поголеми права на достоинствен погреб. Од 334 пронајдени тела, стотина биле исфрлени од бродот… Вистината за тоа што се случи се криеше со долги доверливи телеграми, кои подоцна беа ископани од историчарите од тајните архиви.

Сиромашна жена останала да лебди

Во првата телеграма, капетанот напиша „Апсолутно мора да ги донесете сите тела што се на чамецот за спасување“. Но, од бродот Мекеј-Бенет наскоро беше одговорено „Темелно направивме попис на сите пари и вреден имот пронајдени во телата. Зарем не би било подобро сите тела да бидат „закопани“ на море, освен ако не постои посебна желба на семејствата да ги чуваат?“. По кратката преписка, беше договорено дека телата на жртвите на посиромашните патници ќе бидат исфрлени, а остатоците од побогатите ќе бидат вратени на нивните семејства.

Ужас пет дена подоцна

Кога СС Бремен, брод што пловел од Германија во Америка пет дена подоцна, се приближил до местото на трагедијата, патниците на бродот почнале да врескаат. Бремен се приклучи на бродот Карпатија, а нивната мисија беше да соберат остатоци од тела што може да се најдат. Во далечината можеа да се видат белите дамки, кои всушност беа замрзнати тела на мртвите, кои сè уште имаа елеци за спасување. Денови по тонењето, целото место се претвори во огромна водена гробница, со густа магла, звук на страшни бранови, ледени трупови и зборови на свештеникот кој се молеше за нив.

„Видовме жена во ноќница со бебе кое цврсто се потпира на градите“, сведочеше Јохана Стунке, патничка во Бремен.

“Имаше и тело на жена кое прегрнуваше куче кое личеше на Бернардин. Некои беа облечени за танцување и вечера, некои во ноќници и пижами. Една жена имаше појасза спасување и две деца во раце.”

Екипажот го опиша сето тоа како „ладно, влажно, мизерно и неутешно“. Кон крајот на април, комбинацијата на сол и сонце почна да ги уништува појасите и телата почнаа да исчезнуваат во длабочините на океанот. Во јуни истата година, сепак, беа пронајдени две тела како лебдат на океанот. Тие беа тела на келнер на брод и работник во кујната.

Loading...
Next Post

НОВА ИГРА НА ВМРО ПРЕД ИЗБОРИ: Министерот Чулев ќе поднесе оставка од техничката влада?!

Техничкиот министер во МВР, Наќе Чулев, според извори на Либертас, утре најверојатно ќе ја конвертирал неговата оставка во кабинетот на техничкиот премиер Оливер Спасовски. Извори блиски до Чулев велат дека одлуката за оставката веќе била донесена а во текот на утрешниот ден ќе била и објавена. Чулев како причини ќе […]