ИТНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ГРЧКАТА ВЛАДА ДО СИТЕ TУРИСТИ: Ако ВИ СЕ СЛУЧИ ОВА, само кажете „APODIXI“!

admin22
loading...

Валидна потврда треба да има QR-код на дното. Сè друго е сомнително и може да биде знак за измама

За да не дојде во ситуација да биде некој да биде изневерен во маркет, ресторан или кога изнајмува автомобил, грчките власти го свртеа вниманието на туристите на законите за потрошувачи кои владеат во таа земја, особено осврнувајќи се на валидноста на сметките што посетителите ги плаќаат секој ден.

„Според грчките закони, сите хотели, ресторани, барови, кафулиња, агенции за изнајмување автомобили и, воопшто, речиси сите даватели на стоки и услуги (со неколку исклучоци, како што се таксистите и киосците) се обврзани да прифатат дебитна, кредитна или припејд картички. Значи, не мора да плаќате во готово.

Можете да побарате да платите со картичка“, се вели на веб-страницата на Независната управа за јавни приходи на Грција (ААДЕ).

Додаваат и дека сите добавувачи на стоки и услуги се обврзани да издаваат фактури на своите клиенти, а потрошувачите не се обврзани да ја платат наведената сума доколку не им е издадена валидна фактура („аподикс“).

Затоа властите ја започнаа кампањата „Аподикси ве молам“, која има за цел да ги поттикне туристите да побараат сметка пред да платат за стока или услуга.

„Ресторани, барови, кафулиња, продавници, мини маркети и воопшто, речиси сите добавувачи на стоки се обврзани да поседуваат електронски фискални каси и не смеат да издаваат потврди кои се напишани рачно или печатени на обична хартија.

За оние кои се ослободени од обврска за поседување електронски фискални каси (односно одредени даватели на услуги, како хотели, клиники, лекари, адвокати и сл.), фактури, кои во повеќето случаи се печатени, мора да содржат име, адреса и 9-цифрен данок. број (APHM) на давателот“, се наведува понатаму на веб-страницата на ААДЕ.

Валидна потврда треба да има QR-код на дното. Сè друго е сомнително и може да биде знак за измама.

„Значи, во сите случаи, пред да платите, имате право да барате сметка и не сте обврзани да платите ако не ја добиете. Едноставно можете да кажете на грчки: „Аподикси, ве молам!“, апелира. независната управа за јавни приходи на Грција.

Loading...
Next Post

ПОРАНЕШНАТА СОПРУГА НА ОГНЕН АМИЏИЌ СЕ ОГЛАСИ ПО РАЗВОДОТ: Еве што напиша!

Данијела Димитровска не се огласи по разводот со Огњен Амиџиќ. Данијела Димтровска и Огњен Амиџиќ ставија крај на десетгодишниот брак, а за својата одлука ја информираа јавноста преку соопштение. „Сакаме да ве информираме дека решивме да се разделиме, а одлуката за развод ја донесовме заедно. Ќе останеме во пријателски односи […]