Ќе мора да живееме со корона 365 дена во годината: Српска докторка ја откри разликата меѓу делта и другите соеви

admin22
loading...

Бројките на корона од последните денови се со четири цифри.

Експертите велат дека видот на делта сега е доминантен и кај соседите во Србија, а директорката на Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП), Јелена Беговиќ, во белградска Хроника објасни како овој сој се разликува од другите.

“Вирусот на Делта почна да зафаќа во сите земји, глобално, над 50 проценти од случаите сега припаѓаат на соединението делта. Тој многу брзо влезе во населението и ги замени сите други видови. Она што е неговата главна разлика е тоа што се пренесува ужасно брзо.

Loading...


Бројот R0 за кој зборуваат сите е бројот на луѓе што може да ги зарази едно заразено лице. На почетокот на пандемијата имаше два, а сега вирусот на делта доведе до четири пати повеќе, осум до девет лица. И тоа е ужасно голема разлика “.


На прашањето дали делтата дава други симптоми, Беговиќ рече дека „видела дека течење на носот сега е нормална работа, што не беше случај на почетокот“, но исто така посочи дека сепак е подобро да се прашаат лекарите кои се во постојан контакт со пациенти со ковид.


Директорот на ИНЕП смета дека вирусот корона ќе остане со нас, како грипот.

„Мислам дека оваа година сѐуште ќе биде доста динамична, ќе видиме во која насока ќе оди, потоа ќе стане вирус со кој живееме за жал 365 дена во годината и многумина од нас ќе се навикнат на таа коронаи вие нема да се разболувате секоја година веројатно, можеби секоја секунда, трета и тоа ќе биде неколку дена, но не и три недели. Но, многу е тешко да се предвиди, бидејќи немаме претходно искуство “.


Врз основа на досега виденото, Беговиќ верува дека ќе се вакцинираме против корона секоја година, „но ќе видиме каква ќе биде ситуацијата следната година“.

Loading...
Next Post

Шест месеци од примањето на Фајзер направив тест за антитела, изненаден сум од резултатот!

Две фармацевтски компании планираат да развијат дополнителна вакцина со оглед на налетот на сојот Делта. Меѓутоа, ако коронавирусот не се промени суштински во структурата и во состојбата како резултат на мутации, само на луѓето со слаб имунолошки систем, како што се постари лица или пациенти кои го ослабуваат својот имунолошки […]