Кога ќе почнете да се сакате себеси, ќе почнете да живеете!

admin22

Се вели дека овој прекрасен текст е говор на Чарли Чаплин по повод неговиот 70-ти роденден. До ден-денес не е јасно кој е авторот. Во овој случај, сепак, поважна е убавината и пораката на овој материјал. Имено: Кога ќе почнете да се сакате себеси, започнувате да живеете!

Во Библијата пишува дека една од двете најголемите заповеди е “да ги сакате другите како што се сакате себе си “!

Како ќе ги сакате другите, ако не се сакате себе си прво…. Ова е заповед која Бог ни ја дава…да се сакаме себе си…Не себично, егоцентрично, туку да се почитуваме, да се вредниуваме, бидејќи сме вредни во Божјите очи!

Кога се сакате себе си, се учите како да ги сакате и другите околу вас. Се прифаќате со своите недостатоци…ги прифаќате и другите со нивните недостатоци…Сакате вас да ви простуваат…простете им и вие нив….

Сакате вас да ве почитуваат…почитувајте ги и вие нив….Законот на љубовта е поврзан и врежан во секое срце, и ако се наруши неговиот тек ќе страдате и вие и тие околу вас.

Ако сакате да повредите некого…ќе ве боли и вас….Луѓето што сакаат се посреќни и имаат убав живот. Затоа сакајте и бидете сакани и ќе живеете многу подобро!

Loading...
Next Post

Златните правила на Исус Христос за подобар живот!

Многумина од вас можеби го чуле животното правило: “Сè она што сакате да ви прават луѓето, правете им го и вие; зашто тоа е Законот и пророците.“ Но дали некој знае кој е авторот? Некој можеби ќе спомене некој писател, автор, некој ќе спомене некоја книга од која го прочитал….но […]