МАКЕДОНСКОТО ИМЕ ШТО ЗНАЧИ „САКАНА ОД БОГА“: Кое е тоа ?!

admin22
loading...

Според старите толкувања, ова име значи и „горчината на морето“. Марија е најраспространетото женско име на светот во разни варијанти. Како име на мајката на Исус, името Марија симболизира чиста и длабока љубов. Во изворниот еврејски јазик, името гласи Мирјам, а наша прифатена форма е Марија, според латинското Maria.

Самото значење на името Марија не е целосно разјаснето. Според новите толкувања, името е изведено од египетското „mry“ што значи „сакана“, односно „сакана од Бога“.

Според старите толкувања, името настанало од еврејското „мир“ (горко) и „јам“ (море), па според тоа значење би било „горчина на морето“.

Според толкувањето на Еусебиј од Цезареј, името значи „капка од морето“, изведено од еврејскиот збор „мар“ (капка) и „јам“ (море). Поради големата почит кон Богородица, во католичките земји до 15-ти век, името Марија не се користело како име за крштевање. Во периодот на реформација, католиците сè повеќе го одбирале името Марија како симбол.

Името Марија е застапено во земјите Европа, Северна и Јужна Америка и во делови од Азија. Посебно во Шпанија и во латинскиот дел на Америка, постојат многу женски имиња инспирирани од култот кон мајката на Исус. Оттука настанале и таканаречените „маријански имиња“.

Мариа во текот на целиот 20-ти век било најчестото шпанско женско име. Речиси 30% од Шпанките се викаат Мариа. Марија често се појавува и во комбинација со други имиња: Ана Марија, Марија Магдалена и слично.

Други форми на името Марија се Мариела, Мариета, Мариола, Марика, Маша, Миа, Мајда, Мара, Марица, Марта, Мина и други.

Loading...
Next Post

(ФОТО) Сите ја знаеме како убавата Ѓулсерен, но како изгледа како БУЦКА со 90 кила

Гледачите на турските серии убавата и талентирана актерка Нургул Јесилчај ја препознаат по улогите на Ѓулсерен, Султана, Ѓулпери… Таа е една од најбаратите и најплатените актерки во Турција, а освен тоа приватно се занимава и со трговија и модна, односно има сопствен бутик за венчаници кој го носи нејзиното име. […]