МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ПРЕДУПРЕДУВА НА НАЈРАНИОТ СИГНАЛ ЗА КОРОНА – пред сувата кашлица и температурата

admin22

Симптомите, според зборовите на експертите, не се до крај одредени и прецизно дефинирани, бидејќи текот на болеста и натаму е непредвидлив. Она што е заедничко – е дека започнува од настинка.

-Вирусот корона предизвикува настинка. Настинката подразбира иритација на носната слузокожа, но уште повеже сува кашлица и блага температура, во прв момент – објаснува епидемиологот д-р Зоран Радовановиќ.

Тој истакнува дека периодот на инкубација сè уште не е познат, но ако се послужиме со искуствата кои претходно сме ги имале со САРС и МЕРС, тој период трае просечно 5-6 дена, а најдолгото растојание изнесува од 2 до 10 дена. Некои кинески експерти велат дека инкубацијата може да трае и до еден месец.

Во ризични групи спаѓаат луѓето со ослабен имунитет, децата и старите лица кај кои се забележуваат симптоми слични на пневмонија и бронхитис.

Што се случува кога болеста ќе се прошири?

-Многу зависи од самиот вирус дали ќе продолжи да се шири или ќе остане само на настинка. Ова не зависи од самиот пациент, бидејќи не постои лек за оваа болест – вели Радовановиќ и истакнува дека целта на коронавирусот се белите дробови.

Како што тој понатаму објаснува, вирусот корона во следниот стадиум се спушта на белите дробови предизвикувајќи сериозно воспаление. Ова воспаление на крајот доведува до откажување на овој орган и смрт на пациентот.

Како еден од причините за трагичниот крај се наведува и отежнатата работа на црниот дроб и откажување на работата на бубрезите.

-Многу возможно да почнат да откажуваат органите, бидејќи од моментот кога белите дробови ќе започнат да откажуваат, доаѓа до пореметување на функцијата на целиот организам, па еден по еден орган откажуваат – заклучува д-р Радовановиќ.

Лиза е медицинска сестра од Велика Британија која успешно се справи со Корона вирусот. Таа помина поблага форма на овој вирус и вели дека имала треска и сува кашлица која траела скоро две недели. Ниту симптомите како што се гадење и гадење не ја избегнале, пренесува Експрес.

Сепак, неколку дена пред овие добро познати симптоми, се појавила болка во зглобовите и мускулите. „Отпрвин, мислев дека тоа е замор и болката е резултат на премногу работа и долго стоење“.

Лекарите и многу студии покажаа дека тоа е болка што се јавува во овој дел од телото пред вирусот да ги покаже другите симптоми.

„Еден ден кога се вратив дома после работа, почувствував мала болка во зглобовите. Тоа беше петок. Следниот ден, болката се влоши, се чувствував како некој да ме прободува со игла во мускулите и во тоа време се сомневав на вообичаениот грип.

Во неделата, кога се влоши мојата состојба и кога почнав да се чувствувам вртоглавица, отидов на преглед и резултатот на вирусот на корона беше позитивен “.

„Ако чувствувате болка во зглобовите и мускулите без оправдана причина, најдобро е да се изолирате од остатокот на семејството, за да не ги заразите“, вели таа.

Loading...
Next Post

Aкушерка од Чаир – Мислев дека имам видено се, но ова ме остави без зборови – колку навистина ти е потребно за да бидеш среќен

Приказна на оваа докторка од породилиште е толку дирлива, поради која ќе ви потечат солзи… Влегувам во породилиштето… На породилната маса, има млада девојка, која нема повеќе од 20 години, многу слаба, испиено лице, темни подочници… Не пушта ни глас, не се слуша дека ќе се породува. Акушерката во еден […]