МЛАДОЖЕНЕЦОТ ИЗБЕГА ОД СВАДБАТА, но потегот на неговото семејство ги остави сите без зборови

admin22

Во Индија со векови преовладувала традицијата на семеен заеднички систем. Тоа претставува систем на заедничко живеење кој го опфаќа и поширокото семејство, како што се на пример родителите, децата, сопругите на децата, внуците и слично.

Најстариот член на семејството, најчесто најстариот маж е глава во заедничкиот индиски семеен систем и тој ги донесува сите важни одлуки и правила, додека останатите членови на семејството мора да ги почитуваат. Аранжираните бракови имаат традиција во Индиското општество со векови..

Дури и денес, поголемиот дел од младите Индијци дозволуваат нивните бракови да ги планираат нивните родители или угледни членови на семејството, секако со согласност на невестата и младоженоцот.

Аранжираните бракови се прават врз основа на повеќе фактори како на пример возраста, висината, личните вредности и вкусови, потеклото на нивните семејства (богатство, социјална положба), сталежот на кој припаѓаат како и дали младоженците си одговараат според хороскопските знаци.

Во Индија бракот се смета за доживотен и според ова, стапката на развод е особено ниска 1.1% во споредба со стапката на развод во САД која изнесува 50%. Генерално аранжираните бркови имаат релативно ниска стапка на разводи.

Стапките на развод значително се зголемиле во последните неколку години: „Мислењата во вркса со овој феномен се поделени: за некои традиционалисти зголемениот број на разводи е последица на распадот на општеството, додека за некои модернисти ова е последица на зголемената моќ на жената.”

На една свадба во јужната индиска држава Карнатака, се случил сосема бизарен пресврт кога младоженецот побегнал и ја оставил невестата пред олтарот.

Патем, тој ден требаше да се одржат две свадби – младоженецот „бегалец“ по име Навин и неговиот брат Ашок требаше да стапат во брак со долгогодишните девојки.

Сепак, Навин се испаничи непосредно пред судбоносното „да“ со Синд, а виновникот е поранешна девојка во која сè уште беше вљубен и која се зак=ануваше дека ќе си го одз еме животот доколку дојде до венчавка.

Потресен од за-кани и чувства кон поранешната, Навин решил да побегне од сопствената венчавка, оставајќи ја Синда сама пред олтарот. И тогаш се случи пресврт.

Со цел да ја утеши и на некој начин да го ублажи срамот што го доживеа, нејзиното семејство реши да направи драстичен чекор. На крајот, тие имаа намера да се оженат со неа, па испуштија глас да бараат волонтер меѓу гостите, некој што беше подготвен да се „жртвува“ и да се ожени со Синд и со тоа да и ја зачуваат честа.

На изненадување на сите, се пријави гостин по име Чандрапа, вработен во локална корпоративна фирма, со многу пристојни средства, што не е занемарливо во Индија.

Ја подаде раката кон несреќната Синди и рече „да“. Интересно е тоа што невестата воопшто не се жалеше на „замениот“ младоженец.

Сите локални медиуми пишуваа за овој случај, а тој наскоро стана главна тема на мрежите, каде луѓето остр-о го коментираа потегот на младоженецот.

Loading...
Next Post

Трифун Костовски проговори околу ова што се случува во Охрид

Статус на Трифун Костовски: Почитувани пријатели, Убавиот бисер Охрид и целото Охридско езеро е уникатен по својата убавина и затоа е ставен под заштита на УНЕСКО. Кај мене се создава една голем дилема како човек кој ги почитува законите за заштита на природното богатство, меѓутоа и за задоволување на личните потреби […]