МОРА ДА ДОЗНАЕТЕ: Зошто никогаш не треба да засадувате бор пред вашата куќа

admin22
loading...

Дали некогаш сте се запрашале зошто многу луѓе сè уште се сомневаат во четинари во нивниот двор? Ние ќе ви откриеме точно за што станува збор.

Едвај знаете, но нашите предци му придадоа улога на секое дрво. Зимзелените дрвја биле поврзани со култот на мртвите и задгробниот живот и затоа се сметале за несоодветно украсување на дворот.

Покрај тоа, луѓето верувале дека борот, како смрека што расте во дворот, ги осудува мажите на рани болести и во исто време не дозволува жените да стапат во брак.

Исто така, четинарите се сметале за „вампири“ кои ја апсорбираат човековата животна енергија.

Сепак, вистинската причина за претпазливиот став кон бор е различна. Иако дрвото добро го чисти воздухот, ништо не расте околу тоа и иглите имаат негативен ефект врз почвата. Значи, ако жетвата е важна за вас, тогаш не треба да засадувате борово дрво до вашата градина.

Покрај тоа, четинарите имаат силни корени кои не само што можат да ги уништат комуникациите и асфалтот, туку дури и да ја оштетат основата на куќата. Корените брзо ја сушат почвата, што исто така влијае на приносот.

Конечно, осамениот висок бор е одлична мамка за молња. Во принцип, четинарите веднаш се палат, што значи дека пламенот може да се прошири во куќата ако дрвото расте премногу близу.

Затоа, дури и ако не сте суеверни, бидете претпазливи и заштитувајте го вашиот имот. Експертите советуваат да се засади бор, барем на растојание од 10 метри од какви било градби. Колку подалеку, толку подобро. Тогаш, тенката зелена убавина може да предизвика непречено восхит за многу години.

Loading...
Next Post

Дневен Хороскоп за 23 август: Лавови, ќе ви се подигне вашиот адреналин денес!

Овен Денес, може да забележите дека некој е многу заинтересиран за вас, но не сака да биде премногу наметлив со неговото однесување. Ако се чувствувате на ист начин со личноста, можете да им дадете можност да се запознаат подобро. Бидете попаметни и не предавајте се на вашите импулси да купуваат […]