НЕ ВАЖИ ПЦР ТЕСТ – Земји во кои може да влезат само целосно вакцинирани патници

admin3
loading...

Јазот во стапката на вакцинација против новиот тип коронавирус (Ковид-19) помеѓу источните и западните земји членки на Европската Унија (ЕУ) не се затвора.

Во некои западноевропски земји речиси сите возрасни се вакцинирани, додека во источните земји, како што се Бугарија и Романија, вакцинирани се помалку од една третина од возрасната популација, пишува Агенција Анадолија (АА).

Вакцинацијата во земјите на ЕУ започна на почетокот од 2021 година. Комисијата на ЕУ се договори со производителите на вакцини да купи милијарди дози во име на земјите членки.


ЕУ со „Фајзер-БајоНТех“ има договори за купување приближно 2,4 милијарди дози вакцини, со „Модерна“ за 460 милиони дози, со „АстраЗенека“ за 300 милиони дози и со „Џонсон и Џонсон“ за набавка на 400 милиони дози вакцини.

Се чини дека исчезнаа проблемите во снабдувањето со вакцини што се појавија на почетокот на годината. Во моментов, се наведува дека нема проблем во снабдувањето со вакцини во земјите на ЕУ, и дека луѓето во секоја земја имаат лесен пристап до вакцините.


Една од главните причини, надвор од здравјето, за луѓето да добијат вакцини за ковид-19 е да им го олеснат патувањето низ светот.

Еве кои земји дозволуваат само целосно вакцинирани патници избрани од „The ​​Independent“:

Белгија

Целосно вакцинирани, сертифицирани патници сега можат да влезат во Белгија се додека пополнат формулар за локација и направат тест за ковид-19 на првиот или вториот ден по пристигнувањето. Ако резултатот е позитивен, ќе треба да останете таму каде што сте и да се изолирате 10 дена.

Невакцинираните патници можат да патуваат во Белгија само од „многу ограничени причини“, како што е погреб на „член на семејството од прв или втор степен“ или работа – и ова е само за одредени професии, како што се здравствени работници, дипломати и воени.

Канада

Канада сега е отворена за целосно вакцинирани меѓународни патници на кои не им е потребна „суштинска причина“ за да ја посетат земјата и нема да бидат ставени во карантин при пристигнувањето.

Оваа голема промена во правилата за патување за првпат беше објавена на 19 јули и стапи на сила на 7 септември, а канадската влада рече дека одлуката е донесена „врз основа на најновите достапни податоци, научни докази и епидемиолошката состојба и во Канада и на меѓународно ниво“.

Во моментов, невакцинираните посетители не смеат да влезат во Канада.

Чешка република

Ако сте биле целосно вакцинирани најмалку 14 дена пред патувањето, можете да влезете во Чешка од која било причина, вклучително и туризмот, без потреба да се изолирате или да направите ПЦР-тест пред поаѓање.

Сепак, на невакцинираните патници сѐ уште им е дозволено да влезат во Чешка само од суштински причини, „на пример, за лекување или за да присуствуваат на погреб“.

Франција

Во моментов, невакцинираните патници не смеат да влезат во Франција, освен ако немаат „суштинска причина“ да го сторат тоа. Ако имаат еден, ќе мора да презентираат пополнет меѓународен сертификат за патување; „Декларација за заклетва“ (декларација sur l’honneur) дека не страдаат од симптоми поврзани со коронавирусот и дека не биле во контакт со потврдени случаи во претходните две недели и дека ќе се изолираат седум дена по пристигнувањето; негативен тест (ПЦР или антиген) направен 24 часа пред поаѓање.


Ќе треба да се изолираат седум дена по пристигнувањето, по што ќе направат уште еден ПЦР тест.

Децата на возраст над 12 години кои не се целосно вакцинирани и патуваат со целосно вакциниран возрасен мора да покажат негативен резултат од тестот (ПЦР или антиген). Меѓутоа, тие не треба да дадат значителна причина за патување, ниту пак треба да се изолираат при пристигнувањето. Децата над 12 -годишна возраст кои се невакцинирани и патуваат сами подлежат на истите услови како и невакцинираните возрасни. Децата на возраст од 11 години или помлади не се обврзани да дадат негативен резултат од тестот.


На вакцинираните патници не им треба значителна причина за посета на Франција, како и самоизолација при пристигнувањето. Од 18 јули, целосно вакцинираните патници не треба да покажат негативен резултат од тестот. Сепак, тие мора да пополнат изјава во која се наведува дека не страдаат од симптоми поврзани со коронавирусот и дека не биле во контакт со потврдени случаи во претходните две недели, плус доказ за статус на вакцинација.

Германија

Патниците можат да влезат во Германија од која било причина, се додека се целосно вакцинирани. Останатите можат да ги преминат границите на земјата само ако се германски државјани, сопружник/партнер/дете на германски жител, играат „важна улога“ или имаат „итна потреба за патување“.


Германската влада усвои ново упатство за влез во земјата кое овозможува вакцинираните, оздравените и лицата со негативен тест да можат да влегуваат без обврска за карантин.

Но правилото ќе важи само за лица кои не доаѓаат од земји со висок ризик или земји каде се присутни нови мутации на коронавирусот (на пример Индија). За нив останува обврската веднаш по пристигнувањето да заминат во 10 дневен карантин.

Дополнително, како вакцинирани ќе се признаваат само оние лица кои добиле вакцина одобрена во ЕУ. Во моментов, тоа се вакцините на АстраЗенека, Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон.

Сите патници што влегуваат во Германија треба да направат дигитална проверка пред поаѓање, без оглед на статусот на вакцинација.

Швајцарија

Ако сте целосно вакцинирани, можете да ја посетите Швајцарија, но не заборавајте да понесете хартиена копија од сертификатот. Според локалните власти, електронска копија или скриншот не е доволна.

Loading...
Next Post

СЕ ОГЛАСИ МАРИНА ТУЦАКОВИЌ ОД БОЛНИЦА: Испрати прва порака

Една од најпознатите српски текстописци, Марина Туцаковиќ, вчера беше итно хоспи тализирана поради коронавирусот. Нејзиниот син ги сподели тие информации преку социјалната мрежа Твитер. Една од најпознатите авторки на бројни регионални хитови, Марина Туцаковиќ, се бори со ракот, а нејзиниот син Милан Лаша Радуловиќ на Твитер побара помош. „Помош! Мајка […]