Нема да мора да се оди по секоја цена во Албанија – Грците од 21 јуни со нова мерка која ќе го олесни влезот во земјата

admin
loading...

На вчерашната прес-конференција, како што објави грчката веб-страница за цивилна заштита, заменик-министерот за цивилна заштита, Никос Хардалиас, рече:

– Подобрувањето на епидемиолошките податоци, во комбинација со тековната програма за вакцинација, ни овозможува да продолжиме да ги укинуваме ограничувачките мерки за рестартирање на други активности.

Тој исто така додаде дека едногласната одлука на Комитетот, која се состана вчера, е следна:

– Што се однесува до општите правила за влез во земјата, да им се дозволи влез со негативен брз (антигенски) тест од земјите на зелената листа на ЕУ,

до 12-годишна возраст, можат да влезат во земјата без потреба од тест, доколку доаѓаат од земји кои се на оваа листа. Во Грција другите документи остануваат валидни како и досега.

Вакцинираните лица доставуваат потврда за примање на две дози вакцина, издадена од официјални државни институции, под услов втората доза на вакцина против коронавирус да се прими најмалку 14 дена пред поаѓањето.

Втората опција е негативен тест за PCR не постар од 72 часа и третата, потврда на инфекција од минатото, на возраст од 2 до 9 месеци од датумот на патување.

Сега, на сето тоа е додадена можноста за преминување на границата со негативен тест за антиген, што е трипати поевтино од PCR-тестот.Фајзер, АстраЗенека, Синофарм и Спутник се признаени вакцини во Грција.

-Почнувајќи од 21 јуни, во 6 часот наутро по локално време, граѓаните на земјите од зелената листа на ЕУ, во која е и С.Македонија ќе можат да влезат во Грција со негативен тест за антиген, соопштија грчките власти.

Поради обрската за ПЦР тест, кој е скап и го оптеретува домашниот буџет, многу Македонци се решаваа одморото да го поминат во Албанија.

Сега, од 21 јуни, ќе имаат можност да одат на одмор на омилените плажи во Грција.

Loading...
Next Post

Лила Филиповска: „Не сме скарани со Боки 13“

Како што и претходно беше откриено за јавноста, Лила потврди дека дента кога Боки 13 беше уапсен, таа заедно со него и новнарката Анета Кочишки биле тргнати на одмор на Миконос. Лила рече дека биле тргнати за Миконос, но нажалост одморот не се реализирал. На прашањето од судијката кој го […]