НЕШТО ШТО МОРА ДА ЗНАЕТЕ: На овие места ракот може да се скрие без да го приметите

admin
loading...

Р акот на кожата има поголема шанса да „на паѓа“ делови од телото кои се најмногу изложени на сонце, како што се лицето, рацете, гра-дите и нозете, тоа не значи дека остатокот од телото не е во р изик .

Всушност, р акот на кожата може да се формира на кој било дел од телото, пре-дупредуваат дерматолозите.

Најголемиот фактор на р изик е секако изложеноста на штет-ни сончеви зраци, но за појавата на р ак на кожата влијаат и возраста, генетиката и семејната историја на б олеста.

Сето ова значи дека делови од телото кои не се изложени на сонце можат да бидат засегнати од р ак на кожата. Следните делови од телото се исто така во опа.сност од рак, па затоа треба често да ги проверувате.

Скалпот. Само косата не е доволна заштита од штет.ното УВ зрачење, особено ако имате тенка и лесна коса. Носете капа или шешир кога сте на сонце, а доколку практикувате носење на капа, користете спреј за сончање на скалпот наменет за коса.

Дланки и стапала. Стапалата и рацете се изложени на сонце многу повеќе од остатокот на телото. Обратете внимание и прегледајте ги овие делови од телото и не заборавајте да ставите крем со заштитен фактор на овие места.

Прсти. М еланомот може да се појави на овие места, а најчесто не се обраќа никакво внимание. Кога ставате крем, не заборавајте да го нанесувате и на прстите на рацете и нозете.

Очни капаци. Околу 10% од кар-циномите на кожата се формираат на очните капаци, велат експертите. Затоа, не заборавајте да ставате крем за сончање, да носите очила за сонце и капа кога сте изложени на сонце.

Областа помеѓу прстите. Веројатно никогаш не ви се случило да ја проверите кожата помеѓу прстите на рацете и стапалата. Сепак, може да се формира поголем и поагре.сивен м еланом отколку на кој било друг дел од телото.

Г ениталии. Иако овие делови од телото не се особено изложени на сонце, клетките на ра-кот, поврзани со в ирусот ХПВ, се развиваат токму тука. Проверете дали има промени на кожата на овие делови од телото.

Прочитајте ја и следната статија: Кога срцето е о штетено ќе ве заб-оли 7. прешлен – орга-ните се поврзани со ‘рбетот на следниот начин: Нер.вните канали се разгрануваат од ‘рбетот кон другите орга-ни, заедно со импулсите кои се пренесуваат во двете насоки.

Ако нешто ја ре.мети функцијата на орга-ните, таа информација природно се пренесува низ нер.вните канали и б олката се манифестира во ‘рбетот.

Класичната медицина се фокусира на лекување на поре.метувањето на индивидуалните орга.ни, додека специјалистите на алтернативната, се определуваат за лекување на целото тело.

‘Рбетот е потпора на целиот организам и во него е сместен ‘рбетниот мозок. Нер-вните канали се разгрануваат од ‘рбетот кон другите орга-ни, заедно со импулсите кои се пренесуваат во двете насоки.

Ако постои нешто што ја попречува работата на орга-ните, таа информација ќе се пренесе низ нер.вните канали и б олката ќе се манифестира во ‘рбетот.

Loading...
Next Post

Рамиз Мерко со овие зборови навреди новинарка на прес конференција

Рамиз Мерко (12 април 1957 во Струга) — македонски политичар со албанско потекло од редовите на ДУИ. Мерко бил градоначалник на Општина Струга во периодот 2005–2013, а бил и пратеник во Собранието на Република Македонија во периодот 2014–2016. Во 2017 бил избран за министер без ресор во владата на Зоран […]