Психологот Моника: Раскажува за коронавирусот, манипулацијата и стадото на овците…

admin22
loading...

Психологот Моника Балајан: Ситуацијата е класична – личноста е доведена во стадото за да се манипулира

– Како психолог, што мислите за хистеријата со коронавирусот?

„Да бидам искрена, јас постојано се прашувам дали повторно го прикажуваат филмот за паничен грип. Ако се сеќавате, тогаш Советот на Европа спроведе специјална истрага затоа што се сомневаше дека залудно се дадени 18 милијарди долари за борба против епидемијата. Милиони луѓе беа вакцинирани без да бидат свесни за несаканите ефекти, не беа клинички тестирани и настанаа голем скандал. Класична манипулација со масите, опишана од Густав Лебон во неговата книга Психологија на толпата.

Не случајно беше работна површина за Ленин, Хитлер, Мусолини, Сталин, Рузвелт. Сега целото рекламирање се заснова на неговите методи. Тој детално објаснува како можат да се управуваат масите – најважно е да се направи едно лице член на толпата. Откриено е дека тогаш човекот се раствора во мноштво и може да се управува според законите на стадото. Причината е дека поединецот ја губи својата личност и станува дел од напорно работно мнозинство на кое му треба одреден авторитет. Од него, тој ќе прифати апсолутно сè што ќе каже.

– Која е поврзаноста со моменталната хистерија?

– Директно. Целото население сега е претворено во толпа и тоа благодарение на една од најсилните емоции – стравот. Тој е тој што отвора директен пристап до несвесната сфера и почнува да паничи. Со тоа ненамерно станувате еден од многуте и секој манипулатор може да ве однесе каде и да е погодно за вас.

Запомнете уште во јануари, нашироко ве советувавме да носите маски за лице за да се заштитиме од коронавирусот. Толпата оди и ги купува маските. Сега кога нема каде да се оди, властите ја објавуваат уверувачката порака дека не помагаат на овој начин. И што помага? Алкохолот. Како резултат, сега во Русија се пие претерано алкохол, а цела нација пие. Македонската ракија исто така добро се продава сега, зарем не? За ова време нема никаде демонстрации, протести.

Во моментов се работи на сериозен ментален напад, а не за вирусен, бидејќи одгледувањето паника може да има фатални последици. Лицето кое има бушава психа не може правилно да ја процени ситуацијата, не може соодветно да одговори. Стресот нема да исчезне со пиење алкохол и ќе продолжи да го оштетува имунолошкиот систем.

– Кој е излезот?

– Достоен за предизвик – со силен имунолошки систем, но не само зајакнат со имуностимуланти, туку одвнатре. Со стабилна психа, со прифаќање на состојбата без илузии и емоции, со соодветна проценка на неговиот имунитет. Запрашајте се неколку прашања – дали доволно се движам, дали дишам чист воздух, дали дишам длабоки вдишувања и издишувања за да го отстранам стресот? Сè што ве опушта е добредојдено.

Во вечерните часови, истуширајте се, а наутро поздравувајте со радост и благодарност за животот. Дајте си поддршка за вас и луѓето околу вас. Не е случајно што еден пријателски збор може да ги преживее дури и мртвите. Сето ова го елиминира стравот, ја обновува соодветната перцепција за реалноста и борбениот дух – само тогаш ќе го направите она што е потребно и нема да се предадете.

Отстранете ја круната од вирусот.

Loading...
Next Post

Овие 5 хороскопски знаци никогаш нема да останат без пари

Тешко е да се замисли дека некој би го оспорил фактот дека парите се еден од најважните фактори за независност. Многу луѓе, во потрага по финансиска стабилност и ја зголемуваат својата материјална благосостојба, и се способни за што и да ризикуваат. Сепак, има такви кои прилично лесно успеваат да се […]