Пукна БРУКА по свадбата: Соседите озборуваат за НЕОБИЧНИОТ настан, свекрвата порачала само едно

admin22
loading...

Пукна БРУКА по свадбата: Соседите озборуваат за НЕОБИЧНИОТ настан, свекрвата порачала само едно

Познато е дека во последно време многу парови кои се одлучуваат за венчавка на гостите најчесто им кажуваат што да им подарат.

Времето кога на свадби се носеа апарати за домаќинство, постелнина и чинии, одамна помина. Денеска на свадби најмногу се носат пликови со пари, а за настанот на една забава се зборува со недели.

Познато е дека во последно време многу парови кои се одлучуваат за венчавка најчесто им кажуваат на гостите што да им подарат, а практиката вели дека тоа се главно пари. Имено, за колку свадби се веќе направени, за многу свадби и веселби се уште се зборува. Така се зборува и за еднен настан еден месец подоцна.

– Бевме на свадба кај првите соседи кои живеат спроти нашата куќа. Слушнавме дека младенците сакаат гостите да им донесат пари како подарок, па и го направивме тоа. Колку што можев да видам на прославата, повеќето од гостите донесоа пликови кои ги ставија во кутијата што беше веднаш до младенците. Радоста беше голема.

20 динари во плик

– Меѓутоа, по свадбата во соседството слушнав приказни за мајката на младоженецот дека не им се исплатело да ја направат свадбата затоа што повеќето од гостите ставале по 20, 30 и 40 евра во пликови, буквално само за да го платат столчето – вели првиот сосед на младенците.

– Пред два дена застана кај мене да се напие кафе. Не ме интересираа тие приказни, но самата ја започна темата која ја распространи низ соседството. Бев малку засрамен. Вели дека е срамота што нашле 20 динари во неколку пликови без потпис – додава првиот сосед на младенците.

-Вели и дека е срамота што повеќе од половина од пликовите не биле потпишани, па не знаете дали соседите, пријателите или некои блиски роднини им дале по 20 евра. Бев шокиран од овие приказни. Молчев, но се чудев зошто ги озборува гостите кои колку ставиле во пликот. Веројатно ставил кој колку имал во овие тешки времиња.

-Тој што е роднина, кум, брат сигурно ставил повеќе. Па не е свадба за пари. Се согласувам дека е срамота некој да стави 20 динари во плик и да дојде на свадба.

– Тоа е непочитување кон младенците. Исто така, не можете да присилите некого да потпише плик ако не сака. Не мора да правите свадба за пари, а за жал тоа го прават повеќето семејства.

На мојата свадба сите пликови беа непотпишани. Колку што можам да видам денес, така изгледате и се замерувате ако ништо не напишете – заклучила свекрвата.

Loading...
Next Post

3 знаци од 14 јуни ќе доживеат предавство за кое не ни сонувале од најблиските луѓе

Последната пролетна полна месечина е пред нас и ви го привлекува вниманието на некои важни работи. Бидејќи полната месечина во суштина е време кога „ча-месечината“ добива најмногу светлина, тоа често е период на откровение, кулминација и завршување. Бидејќи Меркур, планетата на комуникацијата, конечно повторно влегува во Близнаците еден ден пред […]