СУЛТАНОТ ИМАЛ 4 ЖЕНИ: Кога умирал, само една била покрај него!

admin22
loading...

Прочитајте ја оваа мудра приказна

Еден султан имал четири жени. Најмногу ја сакаше својата четврта сопруга – најмладата и најмилата. Султанот и подарил богата облека, накит и сл. Беше среќна и задоволна.

Султанот ја обожаваше и својата трета сопруга – исклучителна убавица, која со задоволство ја носеше со себе на патувања.

Loading...

Султанот ја сакаше и својата втора сопруга – лукава и софистицирана, склона кон интриги. За него таа беше личност на која и веруваше, секогаш паметна, љубезна и трпелива. Кога имал проблеми, султанот секогаш се обраќал кон неа, бидејќи само таа знаела да најде решение за речиси секој султански проблем.

Првата жена била најстара и султанот ја наследил. Таа беше најверната сопруга и правеше се за да го зачува богатството на султанот. Сепак, султанот не ја сакаше. Дури и му пречеше што толку многу го сака и почитува.

Така, во една прилика султанот многу се разболел. Се сетил во каков луксуз живеел, па си помислил „Сега имам четири жени, но кога ќе умрам, ќе умрам сам“.

Тој се сврте кон својата четврта сопруга и ја праша:

“Те сакав повеќе од кој било друг. Ти се предадов, те негував со посебна грижа. Сега кога сум болен, дали си подготвен да ме следиш до царството небесно?”

„Јас не сум за тоа, пречесниот султане“, рече неговата четврта сопруга, додека нејзините зборови болат како нож во срцето.

Тешкото срце султанот ја праша третата сопруга:

„Цел живот ти се восхитувам, сега кога умирам дали си подготвен да ме следиш до царството небесно?

“Животот е толку убав! Кога ќе умреш, јас повторно ќе се омажам”, нагрдо рекла неговата трета сопруга.

Султанот беше тажен, неговото срце никогаш не почувствувало таква болка. Султанот потоа се сврте кон другата сопруга.

„Отсекогаш ти се обраќав за помош, бидејќи ти отсекогаш ми беше најдобар советник. Сега кога умирам, дали си подготвен да ме следиш во сенките на задгробниот живот?

„Жал ми е што овојпат не можам да ти помогнам“, одговорила другата сопруга. „Најмногу што можам да направам за тебе е чесно да те погребам.

Нејзиниот одговор го погоди султанот како илјада громови. Во тој момент слушна глас:

“Ќе одам со тебе каде сакаш! Заедно во животот, заедно во смртта.”

Султанот се сврте и ја виде својата прва сопруга, скршена од тага и речиси непрепознатлива.

„Требаше да бидам повнимателен со тебе додека имав шанса!

Како султанот, секој од нас има четири жени:

Нашата четврта сопруга е нашето тело; колку и да вложи труд и време за да изгледа убаво, ќе не остави кога ќе умреме.

Нашата трета сопруга е нашата кариера, позиција, пари, богатство, социјален статус. Кога ќе умреме, тие ќе им припаѓаат на другите.

Нашата втора сопруга е нашето семејство и пријателите. Колку и да ни помогнаа, најмногу што можат да направат за нас кога ќе умреме е достоинствено да не закопаат.

Нашата прва сопруга е нашата душа, која често ја игнорираме поради потрагата по среќа, моќ, богатство и задоволство. И покрај тоа, душата е единствената што не придружува каде и да одиме.

Грижете се за душата, угодете ја, заштитете ја, бидејќи на крајот на краиштата – така си го даваме најголемиот подарок.

Loading...
Next Post

ОВА КОПЧЕ ВО АВТОМОБИЛOT ЈА НАМАЛУВА ПОТРОШУВАЧКАТА НА ГОРИВО, А НЕМАТЕ ПОИМ КАДЕ Е! Проверете дали го имате, ЌЕ СЕ СПАСИТЕ!

Овој метод користи многу повеќе гориво во споредба со опцијата за систем за климатизација кој користи воздух од внатрешноста на автомобилот Горивото станува поскапо, а и покрај побавното возење, многумина не успеваат да ја намалат потрошувачката на гориво. Сепак, многу возачи често забораваат да го користат малку познатото скриено копче […]