Убави вести за сите нашинци кои живеат и имаат фамилии во Германија

admin3
loading...

Со новата коалиција тој би дошол преку промени во општеството, што значи полиберален пристап кон воведувањето на двојното државјанство.

Во моментов, милиони луѓе во Германија, меѓу кои и многу наши државјани, треба да изберат – или државјанство што веќе го имаат, или германско. Судејќи според најавите, идната влада би можела да обезбеди двојно државјанство за сите.


Шефот на германските Зелени, Аналена Бербок денеска за Дојче фанк изјави дека младите на 18-годишна возраст не можат да разберат дека сè уште имаат правила кои се остаток од минатото кога станува збор за двојното државјанство.

Во тој разговор Бурбок потврди дека социјалдемократите, зелените и либералите ќе се обидат да го отворат патот за модернизација на Германија во претстојните преговори за коалициската влада. Ова е нов знак дека идната влада би можела да овозможи двојно државјанство, за што се зборуваше и претходно.


Во екот на преговорите за таканаречената семафорска коалиција – именувана по боите на трите партии – фокусот е на прашањата за даноците, зголемувањето на минималната плата и бо рбата против климатските промени.


Меѓутоа, како што напиша Вест Дојче Алгемајне Цајтунг, со таа коалиција ќе дојде преку промени во општеството. За нив помалку се дебатира бидејќи трите партии генерално се согласуваат за се.

Весникот пишува дека младите би стекнале право на глас на 16 години, делумно би се лега лизирало конзу мирањето кан абис, а во принцип би било возможно и двојно државјанство.

Во прелиминарниот документ, кој партиите го решија во петокот и кој сега треба да се продлабочи со коалициски преговори, се наведува дека тие се за „модерен концепт на државјанство“, пишува Дојче веле.

„Покрај тоа, оние што се добро интегрирани во Германија и се издржуваат треба побрзо да добијат безбеден статус на легален престој.

Во моментов, тоа е само за граѓаните на ЕУ и Швајцарија


Во овој момент, двојното државјанство е во принцип забрането во Германија – освен за државјани на друга членка на ЕУ или Швајцарците. Во превод, можеш да имаш германски и хрватски пасош истовремено, но не можеш да имаш германски и македонски.

За милиони мигранти и нивните деца, тоа значи дека, кога ќе ги исполнат условите за добивање германско државјанство, тие мора да одлучат дали ќе станат државјани на нова татковина или ќе го задржат старото државјанство.

Двојното државјанство се добива и во посебни случаи, па така, на пример, Мароканците го добиваат затоа што во Мароко се соочуваат со те шки послед ици доколку се откажат од државјанството. Исто така, децата родени во Германија можат да имаат привремено двојно државјанство, но кога ќе наполнат 18 години, тие исто така мора да се одлучат за едно.


Германскиот пасош е меѓу најсилните во светот

Во Германија по пет години престој и работа може да се поднесе барање за дозвола за постојан престој, додека барање за државјанство е можно по осум години. Потоа се полага лесен тест за знаење за германскиот правен систем, култура и историја.

Германското државјанство на новите граѓани им носи право на глас на сите нивоа, практично доживотна дозвола за престој, можност да се вработат како државни службеници, како и безвизно патување во 191 земја или територија. Токму тоа го прави германскиот пасош трет најсилен во светот, по Јапонија и Сингапур.

Меѓу германските граѓани кои имаат друг пасош, најмногу се Полјаци – 344.000.

Loading...
Next Post

Зголемување на финансиите викендов ќе имаат овие хороскопски знаци

Дознајте што предвидува вашиот хор оскоп за викендот од 22 до 25 октомври 2021 година! Хороскоп за викендот од 22 до 25 октомври 2021 година! Овен Месецот во знакот на Бик во вашата втора куќа на пари во петок носи грижи за состојбата на банкарската сметка. Еден пријател може да […]