Ванчо Ѓорѓиев поднесе оставка од комисијата со Бугарија – Ги повика колегите да не ја „виткаат кичмата“!

admin22
loading...

Ванчо Ѓорѓиев поднесе оставка од комисијата со Бугарија. Професорот Ванчо Ѓорѓиев кој е член на мешовитата комисија со Бугарија, денска јавно соопшти дека ја напушта работата во Комисијата.

„Раководејќи се од професионалниот интегритет и личните принципи, ја известувам македонската јавност дека од денес, 22.10.2021 година, ја напуштам работата во Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Република Македонија и Република Бугарија. Одлуката е мотивирана од следниве околности:

1. Во последно време имаше отворени обиди за политичко влијание врз работата на Комисијата што кулминираше во текот на првиот работен ден (21.10.2021 година) на XV редовна средба преку директно мешање во стручната работа од страна на висок функционер во МНР;

2. При такви околности, под влијание на двојното водство во македонскиот дел од Комисијата, се отстапи од утврдените принципи за консензуално носење одлуки по сите прашања; при што не беше испочитувано договореното на координативниот состанок од 20.10.2021 година;

3. Нагласувам дека изготвените и разменети предлог-идеи, донесени и разменети во текот на вчерашниот ден од страна на македонскиот дел од Комисијата за препораки за учебниците за VII одделение за македонските учебници, се без моја согласност;

4. Демонстрираните ставови на последната средба од страна на другите членови на македонскиот дел од Комисијата, не само што се во спротивност со Резолуцијата усвоена на 29.07.2021 година од македонското Собрание, со која се утврдуваат црвените линии во преговорите меѓу Република Македонија и Република Бугарија, туку и со македонските национални интереси;

5. Ги охрабрувам членовите на Комисијата кои повремено споделувале со мене слични ставови и вредности, да не ја „виткаат кичмата“.“ – се вели во соопштението.

Loading...
Next Post

До 22 Ноември луда среќа ќе ги тресне од земја овие три хороскопски знаци!

3 хороскопски ЗНАЦИ ќе имаат среќа во владеењето на шкорпијата – еве на кого ѕвездите му служат само најдобро до 22 ноември! Сонцето влегува во знакот на Шкорпија на 22 октомври и ќе остане во овој мистериозен и шармантен знак до 22 ноември – некои знаци чекаат за голема среќа, […]