(ВИДЕО) Песната „Ѓурѓевдан“ настанала во „возот на смртта“: Емотивно и тажно

admin22
loading...

Додека возот патувал а затворениците во вагоните без храна и вода почнале да паѓаат во криза поради страв и неизвесност, во еден момент некој започнал да пее.

Легендарната песна „Ѓурѓевдан“ настнала во возот на смртта, кој патувал од Сараево за Јасеновац, открива професорот Жарко Видовиќ, историчар по уметност во Сараево, кој бил во концентрационен логор во 1942 година.

Во целиот општ хас, некој од затворениците во сопствен грч и немоќ, од гордост и инает, првпат запеал „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni — Đurđevdan je“.

Loading...
Next Post

Астрологот Пол Глоба претскажува за страшни проблеми во мај за овие хороскопски знаци

Вториот месец на пролетта е веќе на средина, а многумина од нас со нетрпение очекуваат да дознаат што ќе донесе следниот месец. Според астрологот Пол Глоба, месецот мај нема да дојде со којзнае колку позитивни емоции, дури и ако температурите растат и сончевите денови ќе бидат се повеќе. Славниот атро-експерт […]