Запознајте го лидерот на СФРЈ!: Му бил шеф на Аркан и ментор, а од него се плашел Тито и цел свет

admin22
loading...

Во 80-те години на минатиот век опозицијата го памети по чистките, зашто како министер на полицијата за залагал за прогон на интелектуалците, а го обвинуваат и за елиминирање на југословенската политичка емиграција во странство.

Се прашувате кој е Стане Доланц? И како тој всушност владеел со Југославија? И каква врска има со Аркан?

Роден е во 1925 година во Храстник. Откако границата ја поделила неговата куќа и училиште на две државни територии, тој заминал во Грац.

По матурата заминал во партизани и бил примен во партија. По војната завршува факултет и кариерата ја почнува во Зареб.

Бил југословенски комунистички политичар од Словенија и еден од најблиските соработници на Тито.

Од 1971 до 1978 година бил секретар на Извршното биро на претседателството на Централниот комитет на Сојузот на комунисти на Југославија.

Од 1982 до 1984 година работи како сојузен секретар за внатрешни работи.

Loading...
Next Post

За многу години Света Петка, заштитничка од многу болести и несреќи

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 јули, се празнува летна Света Петка Параскева. Култот кон света Петка кај нашиот народ е многу раширен. Таа се смета за заштитничка од разни несреќи, но и од многу болести, поради што народот ја нарекува уште и мајка Параскева. Многу лековити […]